Meglepetésként érte az első negyedéves GDP-adat a hazai elemzőket. Mint ismert, a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2024 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest 1,7 százalékkal, míg tavaly év végéhez viszonyítva 0,8 százalékkal növekedett a magyar gazdaság kibocsátása. Előzőleg a Világgazdaság elemzői konszenzusa 1 százalékos éves és 0,5 százalékos bővülést jósolt.

20240202 Budapest 
Építkezés a Bosnyák téren 
illusztráció 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: toronydaru  óriásdaru  daru
Fotó: Kallus Gyögy / Világgazdaság

Előrejelzésünk szerint a gazdaság teljesítménye az idei év egészében 2,8 százalékkal növekedhet, a vártnál kedvezőbb első negyedéves adatok mindenképpen okot adnak az óvatos bizakodásra

értékelte az adatokat Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője, aki rámutatott, a KSH az első becslés keretében még nem közöl részleteket, csupán annyit, hogy a piaci szolgáltatások, azon belül is az ingatlanügyletek, illetve az információ és kommunikáció ág járult hozzá a növekedéshez, miközben az ipar teljesítménye visszafogta. Az utóbbi esetében a külső kereslet, elsősorban a német gazdaság gyengélkedését kell kiemelni. A piaci szolgáltatások teljesítményét a reálbérek emelkedése támogathatta keresleti oldalról – tette hozzá.

A beruházások is húzhatták a teljesítményt

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint a gazdaság az előző negyedév stagnálása után a jelek szerint fokozatosan visszatér a növekedési pályára. Bár a KSH részletes adatokat az első becsléskor még nem közöl, felhasználási oldalról sejthető, hogy a fogyasztás és a beruházások is pozitívan járulhattak hozzá a bővüléshez. A fogyasztást nagyban segítette, hogy a reálkeresetek az első negyedéves fogyasztás szempontjából legrelevánsabb hónapokban (december és február között) 10 százalék körüli mértékben emelkedtek, azaz volt miből többet fogyasztani, még ha ezt a magasabb fogyasztást az óvatossági motívum és a magasan ragadt árszínvonal gátolta is.

A fogyasztás mellett a beruházások is lendületet adhattak az elemző szerint, amiben az alacsonyabb kamatkörnyezet, az uniós források fokozatos megnyílása, illetve a nagyvállalati beruházások játszottak szerepet.

Rámutatott: az növekedési hozzájárulását nehéz megbecsülni, ebből a szempontból lesz fontos leginkább a második becslés. Viszont a gyenge ipar itt kedvezőtlen teljesítményt vetít előre, azaz a külső kereslet alakulása továbbra sem segíti a gazdaság bővülését. Ugyanakkor szerinte a szolgáltatások oldaláról nem lenne meglepő egy kedvező adat, elsősorban a turizmus alakulásának eredményeként.

Sok a bizonytalanság az adatokban, várható volt a meglepetés

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet kommentárjában, hogy mivel az elemzők is a korábbiaknál szűkebb adathalmazból kellett hogy elkészítsék az előrejelzéseiket, 

benne volt a levegőben az érdemi meglepetés, ami nem is maradt el.

A tisztánlátást ugyanis nehezíti, hogy a KSH a korábbiaktól eltérően immár nem 45, hanem 30 napra hozza nyilvánosságra az adott negyedév GDP-növekedési becslését. Bár az adatközlés gyorsabb lett, az elemző szerint több információt továbbra sem tartalmaz a korábban megszokottakhoz képest.

Ugyanakkor az nem okozott szerinte érdemi meglepetést, hogy a szolgáltatások területe húzta felfelé a gazdasági növekedést. A háztartások óvatossági motívumának enyhülésére, a fogyasztói és a szolgáltatószektor bizalmi indexeinek javulására (az utóbbi már historikus átlag felett alakul) és a két számjegyű reálbér-növekedésre válaszul a szolgáltatások pozitív hozzájárulása véleménye szerint borítékolható volt.

A tavalyi évi alacsony bázisa miatt az éves bázisú növekedés is jelentősen javult. Az előző negyedévben mért stagnálást követően elérkezett az elrugaszkodás

mutatott rá az elemző, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szokásosnál jóval erősebb volt a szezonális hatás is. Erre utal legalábbis az, hogy a kevesebb munkanap hatására a nyers adat 0,6 százalékponttal lett alacsonyabb, mint a kiigazított mutató. 

Folytatta a cikcakkozást a magyar gazdaság

Virovácz Péter szerint ezzel ezzel a magyar gazdaság folytatta a cikcakkozást. Az elmúlt négy negyedévben ugyanis a stagnálás és a dinamikus növekedés váltogatták egymást. Az előző negyedév negatív meglepetése után tehát most enyhe pozitív meglepetésről beszélhetünk. A mögöttünk álló négy negyedév átlagos növekedésének évesített dinamikája (annualizált negyedéves növekedés) egyébként egy meglehetősen visszafogott, 1,7 százalékos gazdaságbővülést jelez.

Jelezte, hogy az első becslés fényében és a részletek ismeretének hiányában még korainak gondolja az idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésük felülvizsgálatát. „Ugyanakkor jelenleg inkább minimális pozitív kockázatot azonosítunk az idei évre vonatkozó 2,1 százalékos növekedési előrejelzésünk körül” fogalmazott az ING Bank vezető elemzője.