Egy új fejlesztésnek köszönhetően április végétől a BudapestGO felhasználói már valós időben a járatok teljes vonalán nyomon követhetik, hogy hol jár az a fővárost is érintő MÁV-vonat vagy Volánbusz-járat, amellyel utazni szeretnének – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Volan-sztrajk-02-aj
20231210  MiskolcNem tudott megegyezni a Volánbusz szakszervezete és a munkáltató ezért kétnapos sztrájkot hirdetett meg december 10-re és 11-re a SZAKSZ.Képen: a Búza téri Volán autóbusz-állomásFotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország 20231210  Miskolc

Nem tudott megegyezni a Volánbusz szakszervezete és a munkáltató ezért kétnapos sztrájkot hirdetett meg december 10-re és 11-re a SZAKSZ.
 
Budapest

Képen: a Búza téri Volán autóbusz-állomás
Fotó: Ádám János ÁJ 
Észak-Magyarország
Már jelzi az alkalmazás a vonatok és a Volánbusz Budapestet érintő járatainak útvonalát / Fotó: Ádám János  / Észak-Magyarország

A március 1-jével létrejött tarifaközösség bevezetését követően minden Budapestet érintő MÁV-vonat útvonalát és aktuális helyzetét a teljes szakaszon megjeleníti az alkalmazás. Példaként említették, hogy Szeged vagy Debrecen vasútállomásról is valós időben lehet megtervezni az utazást bármelyik budapesti vagy agglomerációs helyszínre, illetve a visszaútra is.

Ez azt jelenti, hogy ha nem a menetrendben rögzített időben érkezik egy járat, azt a BudapestGO azonnal figyelembe veszi, és rögtön az előnyösebb útitervet javasolja a felhasználóknak – írták. A közlemény szerint múlt év januárja óta már a Volánbusz 300 és 899 közötti járatszámú regionális autóbuszai is követhetők a BudapestGO-ban, ezek egészülnek most ki 29 további távolsági járat valós idejű információival.

Március 1-jén a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével új időszámítás kezdődött a BKK járatain használható termékek körében. A BKK egy friss felmérése szerint a fővárosiak 85 százaléka pozitívan fogadta az új tarifarendszert: 73 százalékuk úgy véli, hogy a Budapest-bérlet árának csökkenése a fővárosiak érdekét szolgálja. Mindezt a márciusban – a BKK által mért – értékesítési adatok is igazolják:

összesen 272 ezer darab teljes árú Budapest-bérletet adott el a társaság,

ami a februárban mért adatokhoz viszonyítva csupán 17 százalékos visszaesés. A teljes árú Budapest-bérletek 35 százalékát továbbra is online vásárolják meg a fővárosban közlekedők.

Jól fogytak az ország- és vármegyebérletek is

Márciusra vonatkozóan a BKK adatai szerint 225 ezer darab kedvezményes és teljes árú ország- és vármegyebérletet vásároltak a társaság értékesítési csatornáin keresztül, amelyből közel 75 ezer darabot digitális formában értékesített a BKK.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója az értékesítési eredmények kapcsán úgy nyilatkozott: „Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk a digitális megoldásaink fejlesztésére, az első hónap tapasztalatai pedig megerősítik, hogy jó úton járunk, hiszen

a BudapestGO alkalmazás hatékonyan képes szolgálni a regionális tarifaközösséget.”