Magyar gazdaság

Hatalmas hazugság a Bezzeg Románia! szlogen

Míg Magyarország egy export- és beruházásvezérelt gazdaság, addig Románia gazdasága főleg a belső keresleten, azaz a fogyasztáson alapszik – többek között ezzel magyarázta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter véleménycikkében, hogy miért magasabbak a román keresetek vásárlóerőparitáson számolva, mint a hazai fizetések. Szerinte minden más mutatóban Magyarország jobban teljesít, mint a köznyelvben csak bezzeg Romániaként emlegetett ország.

„Mindenekelőtt már írásom elején fontos elmondanom, hogy Románia fontos európai uniós partnerünk, nagyra értékelt szomszédunk, ahol ráadásul több mint egymillió magyar honfitársunk is él. Mégis felmerül a kérdés: amennyiben születésünk előtt lehetne választani, hogy Romániában vagy Magyarországon szülessünk meg, akkor vajon melyik országot választanánk?” ezzel kezdi a Magyar Nemzetben megjelent írását Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető arra reagált, hogy az Eurostat nemrégiben azt közölte, tavaly a vásárlóerőparitáson számított átlagkeresetek alapján Románia megelőzte hazánkat.

240423_nagymarton_006_VZ
Fotó: Vémi Zoltán

Bár Nagy Márton is elismeri, hogy az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP-t tekintve a román gazdaság teljesítménye 2023-ra utolérte a magyart az uniós átlag arányában, 

szerinte ez nem ad valós képet sem a magyarországi, sem pedig a romániai élet- és munkakörülményekről, a vagyoni helyzetről, valamint a gazdasági teljesítmény fenntarthatóságáról és egyensúlyi helyzetéről.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a „pénzcsinálás”, azaz pusztán a mérése helyett érdemes például a fenntartható, széles bázisú fejlődést mérő, kizárólag objektív adatokkal dolgozó Harmonikus Növekedési Index (HNI) eredményeit is megvizsgálni, amelynek a legfrissebb, 2021-es adatai alapján például

Magyarország a 29. helyen állt a világon, miközben Románia a 46. helyen. Románia a HNI pénzügyi fenntarthatóság, a munka- és tudásalapú társadalom, valamint a társadalmi fenntarthatóság dimenzióiban egyértelműen rosszabbul teljesít, mint Magyarország.

„A 2010-es kormányra kerülésünk óta megfigyelhető makrogazdasági összevetésből látszik, hogy míg Magyarországon a növekedés a külső egyensúly biztosítása mellett, addig Romániában romló külső egyensúlyokkal valósult meg. Az ikerdeficit, azaz a költségvetési és folyó fizetési mérleg egyidejű hiánya Romániában 2010 óta minden évben fennállt. Szomszédunk tartós költségvetési problémája a GDP-arányos bruttó államadósságban is megmutatkozik: amíg Magyarország a 2010-es nyolcvanszázalékos bruttó államadósságot 2023-ra 73,5 százalékra tudta leszorítani, addig Románia a 2010-es 29 százalékról 48,8 százalékra növelte azt. Hazánkban tehát az állam egyre csökkenő, Romániában egyre növekvő adósságból tudja működtetni a gazdaságot” magyarázta a miniszter, aki szerint a két ország gazdasági szerkezete is merőben eltérő.

Míg Magyarország egy export- és beruházásvezérelt gazdaság, addig Románia gazdasága főleg a belső keresleten, azaz a fogyasztáson alapszik

emelte ki, majd hozzátette, ugyan Romániá­ban is jelentős béremelkedések voltak, ám azok a háztartások fogyasztásában csapódtak le, és nem a háztartások megtakarításait növelték, ahogyan az itthon történt. Ráadásul keleti szomszédunkkal szemben hazánk a szegénységet is sikeresen csökkentette azzal, hogy (fogyasztás, azaz felélés helyett) munkaalapúvá (termelés, azaz értékteremtés) tette a gazdaságát.

 

Románia Nagy Márton keresetek Magyarország
Kapcsolódó cikkek