Magyar gazdaság

Minden nyolcadik elektromos jármű az idén jelent meg a hazai utakon

Több mint hétszeresére nőtt a tisztán elektromos járműpark Magyarországon 2020 elejéhez képes – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Idén április végére felülmúlta a 96 ezret a zöld rendszámmal hazánkban forgalomba helyezett gépkocsik száma. A leginkább környezetkímélőnek kikiáltott, kizárólag elektromos hajtású járművek száma mára meghaladta az 55 ezret, egészen pontosan 55 256. Az évtized elején még kevesebb mint nyolcezer, számszerűleg 7729 volt belőlük, a klímabarát flotta növekedése bő négy esztendő alatt tehát több mint hétszeres – állapította meg közösségi oldalán, legfrissebb bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium.

elektromos gépjármű
Év eleje óta közel hétezer elektromos gépjármű állt forgalomba Magyarországon / Fotó: Róka Dániel

 

A hazai elektromos járművek több mint tizede idén jelent meg az utakon

A világoszöld hatósági jelzéssel közlekedő járműveken belül  jelentősen megemelkedett a legtisztább kategória aránya a hibridek rovására. Míg 2020 januárjában a teljes zöld rendszámos állomány mintegy 44 százalékát hajtotta kizárólag elektromos motor, mára részesedésük 57 százalék feletti. A tisztán elektromos gépkocsikból az idei év eleje óta közel hétezer, pontosan 6723 állt forgalomba Magyarországon. E járműveknek tehát 12 százaléka, majdnem minden nyolcadik gépkocsi az idei évben jelent meg a hazai utakon.

A minisztérium adataiból kiderül, hogy 

az elmúlt három hónap hozta minden idők legmagasabb adatait a zöld rendszámos állomány bővülésében.

A kizárólag elektromos járművek esetében az első ez év márciusa, mostanáig az egyetlen kétezer darab feletti, azaz 2108 havi bővüléssel. Februárban a második legnagyobb, 1704 darabos volt a növekedés, az örökranglista bronzérmese az idei április 1687 gépkocsival. Az európai országok közül márciusban Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése.

A felfutás a vállalati e-autó támogatási programnak köszönhető

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás elsősorban a 30 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett vállalati e-autó támogatási programnak köszönhető. A hazai cégek járművenként akár 4 millió forint állami hozzájárulást kaphatnak tisztán elektromos személyautó vagy haszongépjármű beszerzéséhez. A pályázaton már több mint 3400 gépkocsi megvásárlásához igényeltek több mint 13 milliárd forint támogatást.

 

elektromos autó bővülés járműpark
Kapcsolódó cikkek