Magyar gazdaság

Világbajnok lehet a magyar szakképzés – a milliárdos fejlesztések megvannak hozzá

Összesen 96 milliárdos fejlesztési program zajlik, amely révén a jelenleg Európa-bajnoki második helyről a vb-címet vehetjük célba – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára. A magyar szakképzés fellendüléséről kifejtette, hogy egyszerre lett attraktív és újszerű.

„A fejlesztésekkel arra törekszünk, hogy ezüstérmesből aranyérmes legyen a magyar szakképzés, utána pedig a világbajnokságon is elhozzuk az első helyet” – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára Mátészalkán, ahol 7,5 milliárd forintból fejlesztik a szakképzési centrumot egy átfogó és sokkal nagyobb program keretében.

szakképzés
Az államtitkár szerint világbajnok lehet a magyar szakképzés / Fotó: Hankó Balázs / Facebook

Az átfogó program 31 szakképzési centrum 34 helyszínén 96 milliárd forint segítségével újítja meg a teljes magyar szakképzési rendszert, amiről Hankó Balázs úgy nyilatkozott, hogy „21. századi szakképzést építünk, amivel nemcsak a jelent, hanem a jövőt is formálni szeretnénk”.

Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar szakképzés a szakmák Európa-bajnokságán ezüstérmes helyezést ért el, ez pedig jól mutatja az ágazat erősségét.

A magyar fiatalok tehát sikerre teremtettek, az a feladat, hogy ehhez a sikerhez hozzásegítsék őket.

Ennek értelmében Mátészalkán például a teljes program költségvetésének 8 százalékából megvalósuló fejlesztésben új kollégium megépítésére, épületbővítésre, tantermek létrehozására és a képzéseket segítő eszközök beszerzésére adódott lehetőség.

Egyre népszerűbb a szakképzés

Hankó Balázs részletezte azt is, hogy mit tart a magyarországi szakképzés legfőbb erényeinek. Szerinte a magyar szakképzés egyszerre lett attraktív és új, amit jól mutat az adat, amelyszerint tíz fiatalból hat a szakképző intézményeket választja a továbbtanuláskor.

Mátészalkán is nagy fejlesztések valósulnak meg / Fotó: Mátészalkai Szakképzési Centrum

Kifejtette, hogy a szakképzésünk a duális jellege miatt együttműködik a gazdasággal, és figyeli annak igényeit, továbbá előrelépést biztosít a hátrányos helyzetű fiataloknak például a dobbantó- és a műhelyiskola-program segítségével, valamint együttműködik a felsőoktatással, amely a szakmával és érettségivel rendelkező fiatalokat várja.

Kollégium- és tanterem-felújítás

Rostás János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette: a várhatóan 2025 végén befejeződő, az Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszközéből (RRF) finanszírozott fejlesztés a centrum nagykállói és mátészalkai intézményeiben indul el.

Az előbbiben új kollégiumépületet és több tantermet alakítanak ki a diákok számára, az utóbbi telephelyen pedig szintén az épületet és a műhelyszárnyat bővítik.

A projekt nagykállói része mintegy 3,9 milliárd forintból valósul meg.

 

Mátészalkai Szakképzési Centrum magyar szakképzés szakképzés fejlesztés
Kapcsolódó cikkek