A kampány keretében a több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező hartai Frei István Soma méhészetéből nem csak simán mézet rendelhettek, de akár több kaptárt örökbe is fogadhattak, így a 2024-es szezonban aktív részesei lehetnek a mézkészítés teljes folyamatának, a beporzástól a pergetésig. A kampány célja – amellett, hogy minél több magyar háztartásban fogyasszanak hazai mézet –, hogy a kaptárokat örökbe fogadók megismerhessék a mézkészítés teljes folyamatát, és a mézből készült egyéb termékeket, közülük például a méhviaszgyertyát, a mézszappant és a mézbort.
A kezdeményezést az is motiválta, hogy bár a magyar méhészek évente 25 ezer tonna mézet termelnek,
az egy főre jutó mézfogyasztás még mindig nagyon alacsony, csupán évi egy kilogramm.
Ráadásul a gyenge minőségű importméz fokozatosan szorítja ki a hazait. A kampányt szervező Brancsközösség közleménye szerint az összegszerű célt elérték, február 29-ig azonban még van lehetőség a kaptárak örökbefogadására.
Előrelépést jelent a mézalku, de túl hosszú idő telik el az új szabályok bevezetéséigAz új szabályok egy több mint négy éve indított magyar kezdeményezés eredményeként születhetnek meg. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.