BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar internetezők fele e-bankol

A világháló használóinak csaknem 60 százaléka az interneten intézi banki ügyeit. A magyar internetezők leginkább álláskeresésre használják a webet és az átlagosnál ritkábban e-bankolnak.

Tízből hat internetező használta a világhálót az elmúlt 90 nap folyamán pénzügyeinek intézésére – derül ki az Ipsos összegzéséből. A 24 országban készített felmérésből ktűnt, a svédek nagy többsége (88 százalék) nagy gyakorisággal e-bankol. De a franciák, kanadaiak, ausztrálok, lengyelek, dél-afrikaiak és a belgák zöme is ily módon intézi a pénzügyeit. A másik végletet a mexikóiak képviselik, szűk egynegyedük használja a világhálót banki szolgáltatások igénybevételére. A magyaroknak alig több mint a fele veszi igénybe banki-pénzügyi tranzakciók intézésére a netet.

A világ internetezőinek 48 százaléka vásárolt online valamilyen terméket vagy szolgáltatást. Jól látszik, ez inkább a legfejlettebb országok jellemzője: Németországban és Nagy-Britanniában (74 százalék), Svédországban (68), az Egyesült Államokban (65) és Dél-Koreában (62). A másik végletet képviseli Szaúd-Arábia alig több mint egyötödös aránnyal, és Mexikó szűk egynegyeddel. Magyarország a maga 26 százalékos arányával szintén a sereghajtók közé tartozik.

Sokan, 61 százalék kutakodik a weben azért, hogy megfelelő információkhoz jusson a megvásárolni kívánt termékről, szolgáltatásról. Itt Svédország áll az élen 80 százalékkal. Magyarország és Mexikó került a sor végére 44-45 százalékkal.

A világon tízből négy netező használja a világhálót álláskeresésre. A magyarok az élbolyba tartoznak, 58 százalékuk keresett így munkalehetőséget, csak a lengyelek állnak előbbre, 61 százalékkal. A legritkábban a japánok használják e célra a világhálót, mindössze 17 százalékuk keresett munkát online. A dél-koreaiaknak, a franciáknak és a belgáknak pedig csak az egynegyede él ezzel a lehetőséggel.

Meghatározók az anyagi körülmények

Az Ipsos felmérése arra is rávilágít, hogy a jó anyagi körülmények között élőkre (69 százalék), a magasan iskolázottakra (66 százalék) és az 50–64 év közöttiekre (65 százalék) a legjellemzőbb a netes banki ügyintézés.

Az online vásárlók többsége a jó anyagi körülmények között élők (56 százalék) és a magasan képzettek (55 százalék) közül kerül ki.

Ugyanakkor a világhálón keresztüli munkahelykeresők inkább az alacsonyabb jövedelműek (48 százalék), illetve a 35 év alattiak (47 százalék).

VG-összefoglaló Meghatározók az anyagi körülmények Az Ipsos felmérése arra is rávilágít, hogy a jó anyagi körülmények között élőkre (69 százalék), a magasan iskolázottakra (66 százalék) és az 50–64 év közöttiekre (65 százalék) a legjellemzőbb a netes banki ügyintézés.

Az online vásárlók többsége a jó anyagi körülmények között élők (56 százalék) és a magasan képzettek (55 százalék) közül kerül ki.

Ugyanakkor a világhálón keresztüli munkahelykeresők inkább az alacsonyabb jövedelműek (48 százalék), illetve a 35 év alattiak (47 százalék).-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.