BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Smart City koncepció és a fülkék reneszánsza Torinóban

Hatvan évvel az olaszországi megjelenésük után az itáliai telefonfülkék egyre nagyobb arányban „intelligensre” váltanak. A fülkék „újragondolása” érthető is, hiszen a vonalas és a nyilvános telefonok kora mára egyértelműen lejárt, egyre kevesebb fülkét lehet találni a városokban, országszerte 130 ezerre tehető a számuk, ez közel harmada a néhány évvel ezelőtti számnak. Éppen ezért a korábbi prognózisok szerint 2016-ra az utolsó klasszikus darab is eltűnt volna az utcákról. Erre azonban nagy valószínűséggel mégsem kerül sor: az új korszak első fecskéje Torinóban jelent meg a nagyközönség előtt (abban a városban, amely az európai Smart City projekt éllovasának számít Olaszországban). Bár a döntésben az is szerepet játszott, hogy minden bizonnyal a válság következtében az elmúlt évben némi emelkedést mutatott a nyilvános telefonfülkék forgalma, amit egyesek azzal magyaráztak, hogy a mobilkészülékek feltöltése helyett inkább a zsebben lévő aprókat használták többen is telefonálásra.

A Telecom Italia „intelligens fülkéje” igyekszik ötvözni a tradíciót és az új technológiát. Igaz, mostanság is megmaradt a „pénzbedobálós” változat, és persze telefonálni is lehet rajta, de a torinói Corso Ducán, éppen az egyetem előtt felállított fülkében viszont már egy érintőképernyős felület található, amelyen hasznos információk, szolgáltatások találhatók a közlekedéstől kezdve a turisztikai információkon át a szabadidővel vagy a közösségi hálóval kapcsolatos szolgáltatásokig. A fülkében ugyanis a világhálóra is felkapcsolódhat az oda betévedők, a wifiszolgáltatásnak köszönhetően elérhetnek bármilyen weboldalt, és a város által kínált szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek.

A nem is nagyon távoli jövőt idéző készülékhez természetesen videós megfigyelő rendszer tartozik, amely a rendőrségre van bekötve. A fülke kialakítása arra is lehetőséget nyújt, hogy elektromos robogót, illetve biciklit is fel lehessen tölteni a mellette lévő „csatlakozón”, ez ráadásul nem jelent költséget a távközlési vállalatnak, hiszen a fülkén lévő napenergia-panel szolgáltatja az ehhez szükséges energiát. A Torinóban átalakított intelligens fülkék próbaidőszaka a tervek szerint egy évig tart, s pozitív visszajelzések esetén a Telecom Italia elképzelései szerint az egész országban elterjednek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.