BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duplázta nyereségét az Apple

A várakozásokat is messze felülmúló bővülésről adott számot gyorsjelentésében az Apple. A piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb vállalatának számító társaság a január és március közötti három hónapban 39,2 milliárd dolláros árbevétel mellett 11,6 milliárdos adózott nyereséget könyvelhetett el. Előbbi 59, utóbbi 94 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Elemzők ugyan számítottak arra, hogy a cég jelentős bővülésről számol be, ilyen mértékű növekedést azonban senki nem várt: az árbevétel esetében 10, a profitnál 20 százalékkal volt alacsonyabb az előzetes konszenzus.

Az erős negyedév elsősorban az iPhone iránti kereslet, s különösen a kínai értékesítés számottevő gyarapodásának köszönhető. A vállalat a negyedév során 35,2 millió okostelefont adott el, közel 4 millióval többet az elemzői várakozásoknál. Jól fogytak az Apple táblagépei is: iPad-ból 11,8 millió darab kelt el világszerte az elmúlt három hónapban, ami azt jelenti, hogy a márka 2010-es bevezetése óta már 67 millió ilyen készüléket értékesített az Apple. Az adat azért elképesztő, mert ezt az eladási számot a Macintosh számítógépek esetében 24 év alatt érte el a társaság.

A kedd este közzétett gyorsjelentésre a befektetők igen lelkesen reagáltak: az Apple elmúlt hetekben ereszkedő részvényárfolyama szerdán szárnyalni kezdett, s nem sokkal nyitás után már majd 10 százalékos pluszban járt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.