BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Először csökkent a Facebook forgalma

Több szempontból is csalódást keltő első negyedéves pénzügyi adatokat tett közzé kedden a tőzsdei rajtjára készülő Facebook. A világ vezető közös­ségi oldalát üzemeltető társaság ár­bevétele éves összevetésben ugyan ismét jelentősen, 45 százalékkal növekedett, s ezúttal is meghaladta az 1 milliárd dollárt, a bővülés üteme azonban lassabb volt, mint az október és november közötti három hónapban (akkor 55 százalékos gyarapodást regisztráltak), ráadásul negyedéves összevetésben a cég története során most először csökkent a forgalom, méghozzá 6 százalékkal. További rossz hír, hogy a költségek megugrásának következtében a Facebook nyereségsoron már éves összevetésben is visszaesést volt kénytelen elkönyvelni: a mostani 205 millió dollárnál tavaly minden negyedévben magasabb profitról adott hírt a társaság.

A vezetés a gyenge számokat szezonális hatásokkal, illetve az adatközpont-építéssel és felvásárlásokkal összefüggő egyszeri költségekkel magyarázta. Az indoklás önmagában meg is állja a helyét, hiszen az első negyedév jellemzően gyengébben sikerül a cégnek, s a csoport a fent említett célokra valóban többet költött, mint egy évvel korábban. A bevételnövekedés lassulása azonban szakértők szerint valószínűleg nem egyszeri esemény, s többen úgy vélik, hogy a Facebook forgalmának bővülése a jövőben tovább lassulhat. A kedvezőtlen tendencia annak ellenére folytatódhat, hogy a közösségi oldal felhasználóinak száma ­továbbra is emelkedik, s az első negyedévben már meghaladta a 900 milliót.

A Facebook májusban minden idők egyik legnagyobb elsődleges részvénykibocsátá­sára készül. A társaság várhatóan 5 milliárd dollár értékben dob piacra papírokat, s a tranzakció 75–100 milliárd dollárra értékelheti a céget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.