BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős negyedévet produkált a Microsoft

A várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be múlt hét végi gyorsjelentésében a világ vezető szoftvergyártója, az amerikai Microsoft. A társaság árbevétele 6 százalékkal, 17,4 milliárd dollárra emelkedett, ez 200 millióval magasabb a Bloomberg elemzői konszenzusánál. Az adózott nyereség ugyan egy hajszállal alacsonyabb volt, mint az előző esztendő hasonló időszakában, azonban a visszaesés mértéke elmaradt a szakértők prognózisától: az 5,11 milliárd dolláros profit 5 százalékkal múlja felül az előrejelzéseket.

A társaság szinte minden üzletága várakozások felett teljesített, de különösen jól fogytak az üzleti szoftverek és a cég által kínált szerveralkalmazások. A gyorsjelentés szerint a vállalat ügyfelek kiszolgálásával foglalkozó divízió árbevétele közel tizedével, 5,81 milliárd dollárra bővült, miközben elemzők csak 5,6 milliárdos forgalmat vártak. Jól teljesített emellett a Windows 7 is: a társaság legismertebb márkanevével jelölt üzletág árbevétele szintén a várakozásokat meghaladó mértékben, 4 százalékkal, 4,62 milliárd dollárra ugrott. Egyetlen területen okozott csalódást a cég: az XBoxot is jegyző divízió forgalma ugyanis 16 százalékkal zuhant, miután a vállalat közel felével kevesebb játékkonzolt értékesített, mint egy esztendővel korábban.

A befektetők elégedetten fogadták a szoftveróriás számait: a Microsoft pénteken, a gyorsjelentés közzétételét követően majd 5 százalékkal erősödött a New York-i kereskedésben. A társaság papírjai már korábban is jól teljesítettek a tőzsdén: az év első három hónapjában közel negyedével értékelődött fel a részvény, ilyen mértékű erősödésre pedig negyedéven belül három éve nem volt példa.

Szakértők szerint a cég kilátásai is kedvezők: az előrejelzések szerint az üzleti év egészében 6 százalékkal emelkedhet az árbevétel. A távolabbi jövőben a társaság teljesítményét a Windows 8 bevezetése határozhatja meg, amely révén a táblagéppiacon is megerősítheti pozícióit a vállalat. Az új szoftvert októberre várják, a bevezetés tervezett időpontját azonban a cégvezetés továbbra sem erősítette meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.