BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa egyre jobban befelhősödik

A felhőalapú számítástechnika (cloud computing) egyre népszerűbb az európai vállalatok körében. A cégek többsége már felmérte a számítási felhővel járó előnyöket, és egyre szélesebb körben vezetik be az új technológiát. Egyebek mellett ezt állapítja meg a Quocirca felmérése, amelyet az Oracle megbízásából készített.

A ma elérhető vállalati megoldások közül a privát felhő a legnépszerűbb, ennek révén a cégek a szükséges alkalmazásokat egyetlen távoli adatközponton keresztül tehetik elérhetővé az alkalmazottaik számára. A vállalatoknak közel fele tervezi privát felhő bevezetését saját vagy külső szolgáltató létesítményében. Egy éve még csak a cégek 35 százaléka tervezett ilyen megoldást. Ma már sok mindent nem is kell megmagyarázni a téma iránt érdeklődőknek, a felmérés szerint ugyanis a felhőről alapszintű ismeretekkel sem rendelkezők aránya a felére, a korábbi 12,5 százalékról hatra csökkent. Meredeken, 12-ről 21 százalékra nőtt ugyanakkor azoknak a cégeknek és intézményeknek az aránya, amelyek már alkalmazzák a felhőmegoldásokat. Mi több, a vizsgálatba bevont vállalkozások harmada gondolja már úgy, hogy a felhőmegoldások szerves részét képezik a jövőben az informatikai platformoknak, 22 százalékuk szerint pedig a felhő egyenesen átírja a játékszabályokat.

A hazai szakértők szerint felhőalkalmazások kapcsán a legtöbb kérdőjel az adatok védelmével, valamint a jogi és adatvédelmi szabályok betarthatóságával kapcsolatban merül fel. A témával foglalkozó Navigator Informatika Zrt. szerint a nagyvállalatok számára ezért nem a nyilvános, hanem a privátfelhő-kiépítés az optimális választás.

Lehetőség van arra is, hogy a távmunkában dolgozók is csatlakozhassanak a hálózatra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.