BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IT-támadások az üzlet ellen

A magyarországi cégvezetők számára az informatikai (IT) terület legnagyobb kihívását a biztonsági kérdések jelentik, és egyre inkább kezdik felismerni a hiányos IT-biztonságban rejlő jelentős üzleti kockázatokat a vállalkozásukra nézve – derül ki Deloitte Zrt. és az IDG közös felméréséből.

A felmérés kapcsán Antal Lajos, a Deloitte Zrt. informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője rámutatott: „A számítógépes bűnözői csoportok nemcsak egyre prominensebb áldozatokat ejtenek világszerte, hanem a tapasztalatok szerint a támadások száma is sűrűsödik, a célba vett vállalkozások köre pedig lényegesen bővül azóta, hogy a szervezett bűnözés felfedezte magának ezt a jelentős illegális jövedelemforrást. Tévedés azt hinni, hogy a támadásoknak Magyarországon működő cégek nem lehetnek a célpontjai, vagy hogy a bűnözők bizonyos vállalatméret alatt nem látnak fantáziát egy-egy célpontban. A döntő szempont a megszerezhető adatok piaci értéke.”

A kutatás kiemeli, hogy bár sokan érzik a fenyegetések legkritikusabb formájának a külső támadásokat (hekkertámadás, vírusok), a válaszadók többsége, mintegy háromötöde szerint ennél is nagyobb fenyegetést jelentenek a cégen belüli, emberi tényezők. Ilyen belső tényező lehet az akár véletlen hibából adódó, akár szándékos károkozás, de az adatszivárgás is, amelynek csatornái – és sokszor vétlen eszközei – szinte kivétel nélkül a saját alkalmazottak, még ha az értékes üzleti adatok megszerzésére irányuló támadás jó eséllyel a cégen kívülről indul is.

Egyre erősödő tendencia az is, hogy az alkalmazottak saját mobileszközeikről szeretnének hozzáférni a vállalati hálózathoz. Ez komoly biztonsági kihívásokat rejt magában, és felkészülést igényel a cégek részéről.

„A közeljövő IT-trendjeit az fogja meghatározni, hogy a hazai vállalatok hogyan birkóznak meg az új eszközök és technológiák -–például a mobil és a felhő – kapcsán tömegesen felmerülő biztonsági kérdésekkel. A biztonságra fordított források szűkössége miatt kérdéses, hogy az informatikai költségvetésekben hajlandók lesznek-e a cégek elkülöníteni a szükséges újítások költségeit, kellő figyelmet fordítanak-e ezekre a kritikus biztonsági szempontokra, és képesek-e a fenyegetéseket komplex módon kezelni – tette hozzá a Deloitte Zrt. szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.