BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiüti a mobilnet a vezetékest?

Az internetképes mobileszközök rohamos térnyerése szárnyakat adott a mobilinternet terjedésének is. A közelmúltban felgyorsult folyamat a következő években visszavetheti az otthoni előfizetések számát, a vezetékes internet halálától azonban nem kell tartanunk.

Az elmúlt évben globálisan több mint 300 millióval nőtt a mobilinternetet  használók száma, aminek eredményeként – a Nemzetközi Távközlési Unió adatai szerint – 2011 végére világszinten már közel 1,2 milliárdan fizettek elő ilyen szolgáltatásra. A 100 főre jutó előfizetések száma a fejlett országokban már a hatvanat közelíti, s bár a feltörekvő államok egyelőre igencsak távol állnak ettől a szinttől (a lakosság alig 8,5 százaléka használt mobilnetet tavaly), az ezekben az országokban 2011-ben mért 60 százalék körüli bővülés már a felzárkózás kezdetét jelzi.

A legfrissebb előrejelzések szerint a tendenciákban a jövőben sem várható számottevő változás, s így 2015-ben akár már 2 milliárd mobilnet-előfizető is lehet világszerte. Mindez azt jelenti, hogy az évezred közepére a mobilinternet-használók száma meghaladhatja a vezetékes internetethasználókét. Utóbbi tavaly valamivel másfél milliárd alatt volt, a lassabb bővülés miatt azonban 2015-ös adatot is „csak” 1,7 milliárd környékére várják.

A magyarországi trendek egyértelműen illeszkednek a globális folyamatokhoz, sőt hazánk kissé előrébb is jár, hiszen – mint ahogy erre Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke felhívta a figyelmet – nálunk már tavaly év végén megelőzte a mobilinternet a vezetékeset. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság legutóbbi jelentései szerint 2012 februárjában a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma egy hajszállal elmaradt a 2,1 milliótól, miközben mobilinternet-előfizetésből a második hónapban már 2,27 milliót tartottak nyilván (igaz, az aktív ügyfelek száma csak 1,8 millióra rúgott).

A helycsere a két terület növekedése közötti jelentős különbséggel magyarázható: miközben a vezetékes előfizetések száma az elmúlt 12 hónapban 6,3 százalékkal gyarapodott, addig a mobilnetnél ez a mutató közel 68 százalék volt. Beck György várakozásai szerint a tendencia a jövőben is folytatódik, s mivel ma már itthon is 9 millió ember számára elérhető a szélessávú mobilinternet, a mobil és a vezetékes szolgáltatás közötti olló biztosan tovább nyílik.

További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.