BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtorpanó techszektor?

Felemás teljesítményt nyújtottak az év első ­három hónapjában a technológiai cégek. A piac láthatóan óvatosabban ítéli meg a szektor kilátásait, mint néhány hete.

Változatos gyorsjelentések jellemezték eddig a szezont a technológiai szektorban, és a befektetők különösen érzékenyen reagáltak a vezető cégek számaira. A már közzétett beszámolók alapján érdekes kép rajzolódik ki: miközben a hardvergyártók viszonylag gyengén teljesítenek, a szoftvercégek és az internetes vállalatok a főbb sorokon szinte kivétel nélkül a várakozásokat felülmúló eredményekről adtak számot, más kérdés, hogy a befektetőknek sokszor ez sem volt elég.

A piac érzékenysége azzal magyarázható, hogy ágazat cégeinek első negyedéves számait a befektetők kiemelt figyelemmel kísérik, mivel az elmúlt hetekben több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy épp egy bikapiac kibontakozásának lehetünk szemtanúi a szektor vállalatainak vezetésével. Nos, a legnagyobb vállalatok többségének jelentése után úgy fest, talán még korai vörös posztót lengetni, a technológiai cégek részvényárfolyamának mozgását jelző – év eleje óta bő 20 százalékkal erősödő – amerikai Nasdaq Composite index emelkedése ugyanis egyelőre megállni látszik.

A szektorban a gyorsjelentési szezont a Google nyitotta meg, méghozzá alapvetően kedvező hírekkel. A világ legnagyobb internetes keresőjét működ­tető társaság 2012 első három hónapjában 10,65 milliárdos árbevétel mellett 2,9 milliárdos adózott nyereséget könyvelhe­tett el, ami nemcsak azért szép teljesítmény, mert előbbi 24, utóbbi pedig 61 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, hanem azért is, mert ilyen mértékű emelkedésre még a szakértők sem számítottak.

A Google számaira aztán néhány nappal később a nagy konkurens Yahoo! is replikázott (az internetes keresőpiac második legnagyobb szereplője szintén a várakozásokat meghaladó mértékben növelte forgalmát, illetve eredményét), s hatalmas meglepetést keltett az eBay internetes aukciós cég is, amely árbevétel és adózott nyereség soron egyaránt két számjegyű növekedést könyvelhetett el. A múlt hét végén a Microsoft is jó számokkal állt elő: a világ vezető szoftvergyártójának profitja ugyan 5 százalékkal 5,11 milliárd dollárra csökkent, de a visszaesés mértéke így is jelentősen elmaradt a szakértők prognózisától.

Míg a szoftvercégek és az internetes társaságok tovább fűtötték az elmúlt hónapok optimizmusát, a hardvergyártók némileg lehűtötték a kedélyeket. Az IBM és Intel gyenge árbevételi adatokat tett közzé, bár az előbbi társaság a várakozásokat is meghaladó mértékű nyereségnövekedést ért el. A befektetőket elsősorban az keserítette el, hogy a két cég alig 0,5 százalékkal növelte forgalmát, aminél gyengébb teljesítményt utoljára 3 éve, az amerikai recesszió vége előtt nyújtottak a vállalatok. Bár a cégek igyekeztek derűlátó prognózisokkal nyugtatni a részvényeseket, sokan továbbra sem bíznak számottevő növekedésben, hiszen az európai értékesítés várhatóan az év hátralévő szakaszában sem áll talpra, emiatt pedig a globális PC-piac kilátásai sem túl derűsek.

Ma teszi közzé jelentését az Apple

Magyar idő szerint ma ­este az amerikai tőzsdezárás után teszi közzé üzleti évének második negyedéves gyorsjelentését az Apple.

A világ legértékesebb vállalata a várakozások szerint mind árbevételben, mind adózott nyereségben jelentős növekedést könyvelhetett el az előző év hasonló időszakához képest.

A Businessweek 43 szakértő megkérdésével összeállított konszenzusa alapján az Apple közel 50 százalékkal 36,8 milliárd dollárra növelte forgalmát a január és március közötti három hónapban, míg profitja kétharmadával 10 milliárd dollár fölé emelkedett.

Negyedéves összevetésben azonban már nem ilyen kedvező a helyzet: az előző három hónaphoz képest az elemzők többsége mind az árbevétel, mind a forgalom esetében jelentős visszaesést vár.

A világ legértékesebb vállalata a várakozások szerint mind árbevételben, mind adózott nyereségben jelentős növekedést könyvelhetett el az előző év hasonló időszakához képest.

A Businessweek 43 szakértő megkérdésével összeállított konszenzusa alapján az Apple közel 50 százalékkal 36,8 milliárd dollárra növelte forgalmát a január és március közötti három hónapban, míg profitja kétharmadával 10 milliárd dollár fölé emelkedett.

Negyedéves összevetésben azonban már nem ilyen kedvező a helyzet: az előző három hónaphoz képest az elemzők többsége mind az árbevétel, mind a forgalom esetében jelentős visszaesést vár.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.