BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Múltját ünnepeli a Danubius

Már túl van a negyedik ikszen a Danubius, amely mára Magyarország egyik legnagyobb szállodaláncává nőtte ki magát. Az osztalékkifizetés azonban idén elmaradhat.

Négy évtizedes fennállását ünnepelte tegnap a Danubius szállodalánc a Hotel Gellértben. „Ami a Danubius növekedési stratégiáját illeti, a gyógyászat és a nagy presztízsű fürdőhelyek szállodái adják a fő terjeszkedési irányt a fejlesztési kötelezettségek vállalásával” – mondta lapunknak Deák Imre vezérigazgató. Hozzátette: a kezdetektől innovatív vállalat volt a Danubius, élen járt újdonságok bevezetésében és ez most sincs másként. A Medical Wellness bevezetésén túl elsők voltak az all inclusive és családbarát szolgáltatások bevezetésében is Magyarországon. A Danubiust 1972. április 1-jén alapították eredetileg gyógyszállodák üzemeltetése céljából Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat néven. A vállalat 46 szállodával, 4313 (2320 magyarországi, 1993 külföldi) dolgozóval üzemel, és 5 ország­ban van jelen. „Még 2011 utolsó napján derült ki, hogy megnyertük a büki szállodánk fejlesztésére benyújtott pályázatot is, így az idei évben a szálloda all inclusive rendszerűvé alakítása lesz a legnagyobb fejlesztésünk” – hangsúlyozta Deák Imre. A Figyelőnek adott interjújában a Danubius elnöke és fő tulajdonosa, Sir Bernard Schreier – aki évek óta előkelő helyen szerepel a 100 leggazdagabb brit listáján – pedig úgy fogalmazott: a tőzsde nem ad ma valós képet a cég valós értékéről, így nincs napirenden eladás vagy kivezetés. Szerinte a Malév csődje rendkívül rosszul érinti az ágazatot, jelenleg csak remélni tudja a cég, hogy a többi légitársaság hozni fog megfelelő mennyiségű utast.

A Danubius Hotels április 16-án tartja éves rendes közgyűlését. A meghívóból kiderül, hogy az igazgatóság nem javasolja osztalék kifizetését a 2011-es eredmény terhére. „Magyarországi szállodáinknál 2012-ben folytatjuk intézkedéseinket az elmúlt években elszenvedett bevételcsökkenés helyreállítására. Legfőképp Budapesten várunk javulást. Hoteljeinkben a belföldi kereslet bővülésére számítunk, a gyengébb forint és a Széchenyi-kártya által biztosított új állami ösztönzők, valamint a német piacról érkező vendégek számának gyarapodását várjuk” – derül ki az üzletpolitikai célkitűzésekről szóló határozati javaslatból. A vállalat az orosz és arab vendégek számának növekedésére is lát esélyt. Mindez várhatóan a foglaltság kismértékű, 1,3 százalékos növekedését fogja eredményezni, a 2011-es 58,3-ről 59,6 százalékra. „Az átlagárak kismértékű növekedése miatt a magyar piacon hozzávetőleg 2,5 százalékos bevételnövekedést terveztünk 2012-re, ami a bérköltségek növekedése, az infláció, illetve a jelentős energiaár-emelkedés következtében a 2011-es üzemelési eredménnyel megegyező teljesítményt eredményez” – olvasható a dokumentumban. Tervezik, hogy kompenzálják a munkavállalókat az új személyi jövedelemadó változásából eredő veszteségeikért.

Csehországban a kiadott szobák számának 3 százalékos csökkenésére számít a Danubius. A szlovákiai, pöstyéni szállodáknál az átlagos foglaltság 2 százalékos növekedésével kalkulálnak. Romániában pedig abban bíznak, hogy az üzleti és konferenciavendégek számának növekedése várhatóan folytatódik 2012-ben is. „A válság ellenére is fontosnak tartjuk szolgáltatásaink bővítését, házaink folyamatos fejlesztését” – hangsúlyozta Deák Imre vezérigazgató. Tavaly szeptemberben zárult le például a hévízi Aqua-projekt, melynek keretében európai uniós támogatással valósították meg a kezelőkabinok, szaunák felújítását és bővítését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.