BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tech szektor: bika vagy lufi?

A technológiai cégek szárnyalásáról szóltak az elmúlt hetek a börzéken. Az elemzők többsége további emelkedést vár, akadnak azonban olyanok is, akik egy újabb dotkom lufi kialakulásától tartanak.

A dotkom lufi kipukkanása óta nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hetekben a technológiai cégek részvényárfolyamának mozgását jelző amerikai NASDAQ Composite index. A mutató március közepén átlépte a 3000-es határt, jelenleg pedig már jóval 3100 fölött mozog, ami a fél évvel ezelőtti szinthez képest közel 35 százalékos gyarapodást jelent. A benchmark ennél magasabban eddig mindössze egyszer, a 2000-es évek elejére jellemző nagy szárnyalás idején járt, akkor azonban a mindenkori csúcsnak számító 5100-as szintről – miután kidurrant a buborék – egy év alatt 60 százalékkal esett vissza.

Kiemelkedően teljesít a piaci kapitalizáció alapján már a világ legnagyobb cégének számító Apple, amely az első negyedévben közel 50 százalékot szárnyalt, de nem panaszkodhatnak az IBM és a Microsoft tulajdonosai sem (mindkét papír 14,3 százalékkal értékelődött fel az év eleje óta).

A szakértők véleménye igencsak megoszlik a szárnyalás okairól, illetve a technológiai szektor kilátásairól. Akadnak olyan elemzők, akik szerint az ágazat kiemelkedően teljesíthet a következő években, s épp egy bika piac kibontakozásának lehetünk szemtanúi a technológiai papírok vezetésével. A további szárnyalásban bízó elemzői kör optimizmusát jól mutatják a gyakran igen ambiciózusnak tűnő célárak is. Látszólag az Apple-részvények rohamos emelkedése mozgatja meg leginkább a szakértők fantáziáját, így az iPhone gyártójának árfolyamára érkeznek a leghihetetlenebbnek tűnő jóslatok. Sokan már a Morgan Stanley közelmúltbeli – optimista forgatókönyv szerint – 960 dolláros (további 55 százalékos felértékelődést valószínűsítő) célárát is túlzónak tartották, a Topeka Capital Markets (TCM) azonban kedden erre is rátett egy lapáttal: a pénzintézet egy éven belül 1000 dollár fölötti Apple-kurzust vizionál. A TCM előrejelzése – amelyet részben az okostévé-fejlesztésekre és a kínai növekedési lehetőségekre alapoz a cég – 930 milliárd dollárra értékelné az Apple-t (ez a négy hazai blue-chip összesített piaci kapitalizációjának közel ötvenszerese).

Ám nem mindegyik elemző ilyen optimista, egyre többen vetik fel, hogy a mostani szárnyalás sok elemében hasonlít a 12 évvel ezelőtti dotkom lufira, így nem kizárt, hogy ismét egy technológiai buborék kialakulását láthatjuk. A szkeptikusabb elemzők egy része úgy véli, hogy a közelmúltban tőzsdére lépő internetes cégek jelentős része túlértékelt a többi ágazat vállalataihoz képest, jövőbeli jövedelemtermelő képességüket pedig sokan megkérdőjelezik. Hasonlóan vélekednek a Facebook közeledő elsődleges részvénykibocsátásáról is: egyes szakemberek szerint ugyanis a hírekben megjelent 75–100 milliárd dollár közötti kapitalizációval a közösségi oldal már a reális érték és a túlárazás határán mozogna.

Jandó Zoltán-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.