BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalódott befektetők perlik a Facebookot

Pert indított három befektető a Facebook (FB) és annak vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, valamint a közösségi oldalt működtető társaság elsődleges részvénykibocsátást (IPO) szervező befektetési bankóriás, a Morgan Stanley ellen. A részvényesek azzal vádolják a társaságot illetve a pénzintézetet, hogy fontos, a cég növekedési kilátásaira vonatkozó információkat hallgattak el a befektetők elől. A Morgan Stanley ráadásul állítólag nem sokkal a tőzsdei rajt előtt ügyfelei egy szűk körét tájékoztatta arról, hogy lefelé módosította az FB növekedési előrejelzéseit, a prognózist azonban nem hozta széles körben nyilvánosságra. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a vádlottak fontos információkat titkoltak el a nyilvánosság elől, a csoportos per kezdeményezői kártérítést követelhetnek.

Mint ismert, a Facebook a technológiai szektor történetének legnagyobb elsődleges részvénykibocsátásával lépett tőzsdére múlt hét pénteken. A társaság az IPO során több mint 421 millió részvényt értékesített darabonként 38 dolláros áron, ami a tranzakciót 16, a teljes társaságot pedig 104 milliárd dollárra értékelte. A vállalat iránt olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy a vevők jelentős részének nem jutott papír a tőzsdei kereskedés megkezdését megelőzően.

Az FB iránt még az első kereskedési nap elején is hatalmas volt az érdeklődés, amit jól mutat, hogy a részvény 12 százalékos erősödéssel kezdett, majd 45 dolláron közel 20 százalékos pluszban is megfordult, miközben forgalma a nap során a 23 milliárdot is meghaladta. A papír ugyanakkor már a pénteki kereskedés második felében lejtőre került, s bár ekkor még egy hajszállal a kibocsátási érték fölött zárt, hétfőn és kedden több mint 18 százalékot zuhant, s szerdán is csak 32 dollárig kapaszkodott vissza. n J. Z.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.