BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkennek az európai telefonálás roamingdíjai

Elfogadta az Európai Parlament az új, csökkentett roamingdíjakat. A mobiltársaságok ügyfeleinek 2014-től arra is lehetőségük lesz, hogy a roamingot más társaságtól, a belföldi szolgáltatásétól külön rendeljék meg, írja a Portfolió.

A hazai piacra vonatkozó árakat a megadott időszak ugráló árfolyamszintje és a tervezett telefonadó is befolyásolja majd. A bizonytalanságot növeli, hogy az árfolyam-meghatározási dátumból kettő idén kétszer is olyan napra esik, amikor az Európai Központi Bank nem adott ki hivatalos árfolyamot.

A túl magas számlák elkerülése érdekében működő figyelmeztetési rendszer ezentúl az EU-n kívülre utazók számára is elérhető lesz. Amennyiben a külföldi hálózat kompatibilis, 2012. július 1-jétől automatikus figyelmeztetést kap az, akinek mobilköltségei egy hónapban elérik az 50 eurót (áfa nélkül).

Limitálják az adatforgalmi díjat is. 2012. július 1-jétől minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 eurócentet számolhatnak fel a szolgáltatók. 2013 júliusától a felső határ 45 cent, 2014 júliusától pedig 20 cent lesz. A mobil adatszolgáltatás díjainak leszorítását kifejezetten szorgalmazta az EP.

Az új szabályok július 1-jén lépnek hatályba, és a 2012. június 30-ig érvényes 2007-es roamingrendeletet váltják fel. Az új rendelet 2017-ig maradna fenn, de az árplafonrendszert 2014-től egyes esetekben más, hatékonyabb eszközök váltják fel.

Neelie Kroes szerint az okostelefont használóknak teremtettek roamingpiacot, és az unió „visszateszi a fogyasztó zsebébe a pénzt”, nem engedve teret a korábbi, külföldi mobilozásból adódó lehúzásoknak. Az új roamingszolgáltató-váltás Kroes szerint egyszerű lesz annyira, mint most wifi-hálózatot választani, de biztonsági okokból 2017-ig fenntartják az árplafont is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.