BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Java-t lopott a Google? - Patthelyzet a bíróságon

A San Francisco-i szövetségi bíróság ugyan az Oracle javára döntött a Google ellen indított szabadalmi jogvédelmi perben, arról azonban nem hozott ítéletet, hogy a technológia felhasználása még belefér-e a tisztességes kategóriába.

Az Oracle számára részben győzelmet, részben komoly hátrányt jelent a most meghozott bírósági ítélet, hiszen a vállalat egyelőre nem folytathatja a harcot az 1 milliárd dolláros kártérítésért. Az illetékes szövetségi bíróság ugyan megállapította, hogy a Google valóban felhasználta az Oracle tulajdonát képező Java programnyelvet az Android operációs rendszer kifejlesztéséhez, az viszont nem derült ki, hogy ez még a törvény által védett tisztességes felhasználás körébe tartozik-e. Amíg ez a kérdés el nem dől, addig az Oracle nem követelheti a korában megjelölt hatalmas kártérítési összeget a Google-tól.

A szoftvergyártó óriásnak egyelőre marad az a 200-150 000 dollár közötti kártérítés, amelyet a Java-kód kilenc sorának illegális felhasználása miatt szabhatnak ki a Google-ra. Az eljárás következő részében az Oracle két szabadalmi ügyben adhatja elő panaszait az internetes konszern ellen, ezek azonban jóval kisebb kártérítéseket hozhatnak a konyhára, mint a fent említett fő kérdés, amely kapcsán patthelyzet alakult ki. A Google mindvégig azt állította, hogy a Java programnyelvnek csak a szabadon felhasználható részeit alkalmazta az Android megalkotásakor és most azt szeretné elérni, hogy eljárási hiba miatt semmisítsék meg a döntést, mivel úgy véli, hogy ugyanaz a bíróság nem dönthet a szabadalmi kérdésről és arról is, hogy a fair felhasználásnak megfelelt-e a gyakorlat. A bíróság mindkét felet felkérte arra, hogy nyújtsa be érveit ennek kapcsán.

A legnehezebb kérdés még hátravan: a bíróságnak azt kell kimondania, hogy szabadalommal védhetőek-e a Java API-jai (application programming interface), amelyek leegyszerűsítve a programozók által felhasználható funkciók könyvtárait jelentik. "A bíróság által most kialakított patthelyzet elszabadíthatja a káros folyamatokat és megfojthatja a szoftver innovációt" – vélte ezzel kapcsolatban Jeffrey Hammond, a Forrester elemzője a Computer Worldnek nyilatkozva.

Bár a bíróság a Google javára döntött a Java API dokumentáció felhasználása tekintetében, a döntés szerint a Google nem a Java tulajdonosainak nyilatkozva támaszkodva döntött úgy, hogy szabadon felhasználhatónak tekinti a Java egyes részeit. Hogy a helyzet még zavarosabb legyen, ezzel némileg ellentmondóan a bíróság azt is állítja, hogy a Java akkori tulajdonosa, a Sun olyan üzeneteket publikált az Android készítése kapcsán, amelyekből a Google levonhatta azt a következtetést, hogy szabad a pálya.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.