BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilőhet holnap a Facebook

Extrém mozgások jellemezhetik a Facebook pénteki tőzsdei rajtját, emiatt konzervatív befektetőknek nem is ajánlják a papírt szakértők.

Bár múlt hét végén még úgy festett, hogy a felügyeleti jóváhagyás miatt akár késhet is a Facebook (FB) tőzsdei bevezetése, mára hivatalossá vált, hogy az eredetileg tervezettnél is nagyobb lesz a pénteki elsődleges kibocsátás (IPO). A legfrissebb hírek szerint a társaság – a korábban tervezett 337 millióval szemben – 421 millió papírt dobhat piacra, miközben a tervezett ársávot 34-38 dollárra emelték az eredeti 28-35-ről. A teljes IPO így biztosan minden idők legnagyobb ilyen jellegű internetes tranzakciója lesz, értéke elérheti a 16 milliárd dollárt, míg a társaság piaci kapitalizációja akár a 100 milliárdot is meghaladhatja.

Szakértők szerint a FB-részvények mozgását a kereskedés első napjaiban éles kilengések jellemezhetik. Moró Tamás, a Concorde vezető elemzője a Világgazdaságnak elmondta: arra számít, hogy akár már az első nap két számjegyű elmozdulást hozhat a kibocsátási árhoz képest, s mivel az IPO iránt igen nagy az érdeklődés, feltehetőleg felfelé indul a Facebook, amelynek jegyzése így pénteken záráskor 10-15 százalékkal haladhatja meg a kezdőértéket.

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.