BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy évre ítélték a zombi PC-k üzemeltetőjét

Számítógépes szabotázsért négy év börtönre ítélték Örményországban Georgij Avanesov orosz kiberbűnözőt, aki több mint harmincmillió fertőzött PC-ből álló úgynevezett botnetet, vagyis zombiszámítógép-hálózatot működtetett. A 2009-től működő, Bredolab nevet viselő botnet tömegesen tudott spameket, vírusokat küldeni, honlapokat támadni, adathalászatot folytatni.

A csúcsidőszakban napi több mint hárommillió spamet szétküldő hálózatot Avanesov különböző bűnözői csoportoknak is bérbe adta. Ezzel becslések szerint havi 100 ezer eurót keresett. A holland rendőrségnek 2010 októberében sikerült átvenni az irányítást a hálózat felett, pár napra rá pedig a jereváni repülőtéren őrizetbe vették Avanesovot. Ez az első eset, hogy a kaukázusi országban valakit számítógépes bűncselekmény miatt ítéltek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.