BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összefognak az online ellen az utazási irodák

A magyar családok zöme belföldön tölti a nyaralásra szánt időt, akik viszont külföldre indulnak, jól teszik, ha alaposan megnézik, melyik utazási irodát választják. Egyre gyakoribbak ugyanis az illegális utazásszervező cégek. A regisztrált irodák megtalálhatók a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján. „Hogy a nyaralás ne rémálom legyen, legyünk körültekintőek az utazási iroda kiválasztásakor!” – mondta lapunknak Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. Gyanús lehet, ha valakik például csak egy mobilszámon hirdetik magukat, illetve az utazást, nem tartanak fenn üzlethelyiséget, vagy ha semmilyen szerződést nem íratnak alá az ügyféllel. A feketén utaztatóknak nincs fedezetük az utasok esetleges kártalanítására, probléma esetén pedig jogorvoslati lehetőség sem áll az utazók rendelkezésére.

Molnár Gabriella emlékeztetett rá: a szabálysértési törvény módosításával, április 15-től a feketén működő utazási irodákra már nem hatályos a jogszabály. Ezt jelezték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de választ még nem kaptak. Megoldást jelenthet a problémára, ha a fogyasztóvédő szerveknek nyomozati jogkörük lenne. „Hozzászoktunk már ahhoz, hogy állandóan csúszik az új turizmustörvény elfogadása, így működési zavart nem okoz az újabb féléves késés” – mondta Molnár Gabriella.

A Travel Service a nyárra megsokszorozta a budapesti charterkapacitást, hogy ki tudják elégíteni a magyar utaztatók igényeit, de nem emelnek árat. „Mára egyértelműen kiderült, hogy a Malév mesterségesen volt életben tartva. Azért nem akar senki a helyére lépni, mert nincs rá kereslet” – mondta Farkas Attila, Travel Service tulajdonos ügyvezetője. A cseh Unimex érdekeltségébe tartozó Travel Service egyébként korábban a Malév egyik lehetséges vevőjelöltje volt. A cég január közepén azt közölte, hogy kidolgozta üzleti tervét a Malév átvételére. Boeing-flottát üzemeltetett volna, de a menetrend szerinti forgalomban kevesebb géppel vett volna részt. n V. M.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.