BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélessávú fejlesztések vidéken uniós pénzből

Megjelent az Új Széchenyi Terv szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatására kiírt pályázata. Az összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel meginduló pályázat a Magyarország teljes szélessávú lefedettségéhez szükséges, piaci alapú hálózati fejlesztéseket ösztönzi.

A GOP-2012-3.1.2 kódjelű kiírás az ország azon térségeiben támogatja az infokommunikációs infrastruktúra létesítését, amelyekben a nagy sávszélességű szolgáltatások eléréséhez szükséges hálózati infrastruktúra üzleti alapon eddig nem épült ki. Jelenleg mintegy 16 ezer háztartás nem fér hozzá semmilyen alapszintű, sem szélessávú internet-szolgáltatáshoz, 200 ezer háztartás számára pedig az alacsony helyi hálózati kapacitás miatt nem biztosítható a megfelelő sebességű internetes kapcsolat – indokol a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A cél kistérségi szinten olyan nagy kapacitású adatátvitel kialakítása, amelynél további fogyasztók csatlakozása mellett is biztosítható nagy sávszélességű (legalább 30 Mb/s) internetkapcsolat.

A nyílt, egyfordulós kiíráson a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában szereplő, elektronikus hírközlési tevékenységet folytató vállalkozások pályázhatnak – a támogatottak várható körét az NFÜ 6–2000 közé teszi. A pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió, maximum 3 milliárd forint lehet. Az elnyerhető támogatás, a régió fejlettségétől függően az elszámolható költségek 30–70 százaléka. (Közép-Magyarországon megvalósuló fejlesztés nem támogatható.) A támogatási intenzitást ugyanakkor befolyásolja a cégek mérete: kisvállalkozásoknál 20, közepes cégeknél 10 százalékkal nő. A pályázatok benyújtására július 31-ig van lehetőség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.