BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Yahoo: teljes vezércsere a diplomaügy után

Belebukott az alig több mint egy hete kirobbant diplomabotrányba a Yahoo vezérigazgatója. Scott Thompsont – aki vasárnap jelentette be, hogy négy hónap után távozik a világ második legnagyobb internetes keresőjét működtető cég éléről – ideiglenesen Ross Levinsohn, a vállalat globális médiáért felelős vezetője váltja a vezérigazgatói székben.

A Yahoo leköszönő vezetője azt követően került a keresőóriás befektetőinek célkeresztjébe, hogy a társaság egyik legnagyobb részvényese, a papírok 5,8 százalékát ellenőrző Third Point LLC ferdítéseket fedett fel az önéletrajzában. A dokumentumban ugyanis Scott Thompson azt állította, hogy számviteli diplomája mellett informatikusi végzettsége is van, utóbbi azonban nem igaz.

A január 9-én kinevezett cégvezető egy ideig azzal próbált védekezni, hogy nem tudott az önéletrajzában szereplő valótlan állításokról, vasárnap azonban – feladva korábbi álláspontját – végül mégis a lemondás mellett döntött. Bár Thomspon távozása a szakértők többségét nem érte váratlanul, nem sokkal a bejelentést követően mégis felreppent a hír, hogy a vezérigazgató nem is a diplomabotrány miatt köszön le, hanem mert pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála.

Mindenesetre függetlenül attól, miért mondott le Scott Thompson, távozása lavinát indított el a Yahoo-nál. Az igazgatóság egyik tagja, Patti Hart – akinek önéletrajzában szintén pontatlanságokat fedezett fel a Third Point – már múlt hét végén közölte, hogy a Yahoo szerdai közgyűlésén lemond posztjáról, vasárnap pedig további négy tag, köztük Roy Bostock elnök is hasonló bejelentést tett.

A botrány nagy nyertese így egyértelműen a ferdítéseket felfedő Third Point befektetői alap vezetője, Daniel Loeb, aki azzal párhuzamosan, hogy eltávolította az általa köztudottan nem igazán kedvelt Thompsont, jelentősen növelte befolyását is a cégben. Az üzletember ugyanis amellett, hogy beülhet a Yahoo igazgatóságába, a távozó tagok helyére is igyekszik saját embereit ültetni, s két bizalmasa számára már biztosított is helyet a testületben.

A befektetők alapvetően pozitívan értékelték a fejleményeket: a Yahoo papírjai fél órával nyitás után már közel 3 százalékkal erősödtek a New York-i kereskedésben.

J. Z

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.