BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mobilok hajthatják a piacot

Az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is dinamikusan nőhet az IT-védelmi megoldások piaca, amelynek a következő esztendőkben a mobileszközök gyors terjedése adhat újabb lökést. Hazánkban az okostelefonok védelme egyelőre kevésbé jellemző, így ezen a területen nálunk is komoly fejlődés várható.

A leginkább borúlátó előrejelzések szerint is éves szinten 8–10 százalékkal bővülhet a következő fél évtizedben a globális IT-biztonsági piac. Tavaly nagyjából 62 milliárd dollárt költöttek ilyen megoldásokra világszerte, szakértők szerint azonban a piac mérete 2016-ra átlépheti a 100 milliárd dollárt, 2018-ra pedig a tavalyi duplájára emelkedhet a forgalom.

A legtöbb előrejelzés alapján már idén is az előző évben mérthez hasonló, dinamikus növekedésre számíthatunk. Tavaly összességében 9 százalékkal bővült a piac úgy, hogy az összes szegmens teljesítménye javult.

A Gartner adatai szerint 2011-ben védelmi szoftverekre 17,7 milliárd dollárt költöttek a cégek és a háztartások, ami 7,5 százalékos gyarapodást jelent az egy esztendővel korábbihoz képest, míg a különböző IT-védelmi szolgáltatások forgalma ennél is nagyobb mértékben nőtt: a 35,1 milliárd dollár majd 13 százalékkal magasabb a 2010-esnél. A piac harmadik, legkisebb szegmense szintén bővült: a területen ténykedő cégek különböző hardvereszközök értékesítéséből származó árbevétele az Infonetics Research becslése alapján 2011-ben megközelítette a 6 milliárd dollárt, ami 8 százalék körüli növekedést jelent.

Amennyiben a szektornak 2012-ben sikerül megismételnie a tavalyi teljesítményt – s szakértők szerint erre reális esély mutatkozik –, akkor az idei globális forgalom megközelítheti a 68 milliárd dollárt. A Gartner egyelőre csak az IT-védelmi szolgáltatások piacára adott prognózist, a piackutató ebben a szegmensben szűk 10 százalékos növekedést jósol, ami némi lassulást jelentene, a Marketing Info Group azonban a teljes piac esetében 71 milliárdos globális értékesítésre számít 2012-ben, ez alapján pedig akár a tavalyinál is nagyobb mértékben bővülhet a piac.

Szakértők szerint egyébként a jövőben egyértelműen a mobileszközök védelmének előretörése lehet az ágazat motorja. Becslések szerint az ilyen készülékek védelmére már idén is 1,6 milliárd dollárt költhetnek világszerte, a következő öt esztendőben pedig a bővülés mértéke meghaladhatja az évi 50 százalékot, így akad olyan prognózis, amely 2017-re már 14,4 milliárd dolláros piacméretet jósol (ez a teljes forgalom nyolcada lenne).

Teasdale Harold, a Symantec magyarországi képviseletének ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta: a jelentős növekedés szinte törvényszerű, hiszen az elmúlt öt évben itthon és globálisan egyaránt számottevően nőtt a mobilinternet elterjedése, javult a kapcsolatok minősége, s ezzel párhuzamosan megugrott az értékesített okostelefonok és táblagépek száma is, a felhasználók többsége azonban egyelőre nem védi ilyen készülékeit. Pedig a mobileszközök fenyegetettsége már most rohamosan emelkedik: a Symantec legfrissebb Internetbiztonsági Tanulmányából például kiderül, hogy miközben a hagyományos készülékek (asztali gépek és notebookok) sérülékenysége csökkent 2011-ben, a mobileszközök sebezhetősége 93 százalékkal ugrott meg, márpedig a kiberbűnözők tudatosan keresik a támadások során az ilyen sérülékenységeket.

Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban Egei Imre, a Nokia Siemens Networks üzletfejlesztési menedzsere is, aki egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a legfrissebb felmérések szerint az intelligens eszközöket használó fogyasztók 89 százaléka aggódik a biztonság miatt, azonban a felhasználók csak 23 százaléka védi készülékét. Mivel az egyre hevesebb támadások miatt ez utóbbi aránynak viszonylag rövid időn belül emelkednie kell, a szakember szerint amellett, hogy a mobilbiztonsági szolgáltatások globális forgalma néhány éven belül több milliárd dollárra rúghat, hamarosan hazánkban is évi 15–20 millió eurós (azaz néhány milliárd forintos) bevételt generálhat a piacon ténykedő cégek számára a mobiladat-védelem.

Itthon egyébként egyelőre a globális átlagnál is kedvezőtlenebb a helyzet, Magyarországon ugyanis a lakosságinál alapvetően jóval óvatosabb vállalati szektorban sem igazán elterjedt a mobileszközök bebiztosítása: a nagyvállalati körnek is csupán negyede rendelkezik szoftveres védelemmel. Teasdale Harold ugyanakkor úgy véli, hogy az új típusú kihívások ellenére az okostelefonok és táblagépek esetében nem tart majd olyan sokáig a védelem szükségességének felismerése, mint korábban mondjuk a laptopoknál. Ez egyrészt a mobileszközök gyors terjedésével magyarázható, másrészt azzal, hogy a technológiai megoldások jórészt már rendelkezésre állnak.

Adatlopás, kémkedés, emelt díjas SMS-ek

A mobileszközök gyors terjedése egyébként védelem szempontjából is teljesen új kihívások elé állítja a készülékek tulajdonosait. A mobilfenyegetéseknek ugyanis meglepően kis hányada – mindössze 16 százaléka – sorolható a hagyományos, személyi számítógépek esetében már megszokott támadások (vírusok, férgek stb.) közé, az esetek többségében a támadók célja egyértelműen a pénzszerzés.

Ennek egyik legegyszerűbb módja az adatlopás, illetve a kémkedés, de egyre gyakoribbak az olyan kártevők is, amelyek emelt díjas SMS-t küldenek, vagy ilyen hívást kezdeményeznek a megtámadott telefonról a felhasználó tudta nélkül, nem ritkán hatalmas számlát produkálva ezzel.

A mobilfenyegetések száma tavaly egyébként nagyjából hatszorosára nőtt: míg 2010 végén alig 10 rosszindulatú programcsaládot tartottak nyilván, egy esztendővel később ez a szám már meghaladta a hatvanat.

Ennek egyik legegyszerűbb módja az adatlopás, illetve a kémkedés, de egyre gyakoribbak az olyan kártevők is, amelyek emelt díjas SMS-t küldenek, vagy ilyen hívást kezdeményeznek a megtámadott telefonról a felhasználó tudta nélkül, nem ritkán hatalmas számlát produkálva ezzel.

A mobilfenyegetések száma tavaly egyébként nagyjából hatszorosára nőtt: míg 2010 végén alig 10 rosszindulatú programcsaládot tartottak nyilván, egy esztendővel később ez a szám már meghaladta a hatvanat.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.