BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évi 52 milliárd a digitális analfabetizmus felszámolására

Az állami kiadások csökkenése mellett hosszabb távon – Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár megfogalmazása szerint – a digitális analfabetizmus felszámolását, s ennek révén a hazai versenyképesség javulását várja a kabinet a Microsofttal kötött együttműködés révén elinduló Digitális Oktatási Alapcsomagtól. A meg­oldáscsomag biztosítja az in­tézményi és diáklevelezést, illetve az intranetet az oktatási intézmények számára, továbbá megteremti az előadás-sugárzás és a videokonferencia lehetőségét is, ami hatékonyabbá teheti a csoport- és a távmunkát, az otthoni tanulást. A tervek szerint az alapcsomagot 2 millió általános és középiskolai diák, illetve egyetemi hallgató használhatja majd.

Papp István, a Microsoft hazai leányának első embere elmondta: a szolgáltatásokat elvileg már most elérhetik az oktatási intézmények, mivel azonban a bevezetésnek vannak technikai feltételei, reálisan a következő tanév kezdetétől használhatják majd az iskolák az alapcsomagot. A cégvezető kiemelte: a bevezetés az intézményektől szinte semmilyen fejlesztést nem követel meg, hiszen a működtetéshez szükséges infrastruktúra az esetek többségében rendelkezésre áll.

A szolgáltatáscsomag piaci ára egyébként – a Microsoft tájékoztatása szerint – éves szinten 52 milliárd forint, a szoftvercég azonban ingyen bocsátja az oktatási intézmények rendelkezésére. A vállalat a megállapodást befektetésnek tekinti, amely hosszabb távon képzett munkaerőt biztosít és piacot teremt a társaságnak. A tervek szerint a csomag igénybevételére nem az érdeklődő intézményeknek kell jelentkezniük, a lehetőségről a Microsoft szakemberei tájékoztatják majd a kedvezményezett oktatási, képzési helyeket – előreláthatólag még az új tanév kezdetéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.