BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

LTE-hálózat épül Romániában, az aukciót idén hirdetik meg

Magyarországon ez év nyarától már a vidéki területekre is kiterjed a T-Mobile új generációs hálózata

A negyedik generációs széles sávú mobilhálózatra (4G-LTE) szóló pályázatot várhatóan az év második felében írják ki Romániában, ahol idén 4,2 milliárd dolláros bevételre számítanak a távközlési szektorban. A tényleges szolgáltatás pedig egy év múlva indulhat el a szomszédos országban. Az új technológia 2017-re mintegy 830 ezer előfizetőt hozhat az ottani szolgáltató(k)nak – áll a Pyramid Research nemzetközi piackutató egyik legfrissebb felmérésében. Az LTE-rendszert ott ugyanis jelenleg egyetlen operátor, az Orange teszteli. A 4G-hálózattal a mobilcégek a vezetékesektől akarnak előfizetőket elnyerni olyan területekről, ahol ma nagyon alulreprezentált a széles sávú internet hozzáférés. A piackutatók szerint öt év múlva a mobil adatátvitel a második legjelentősebb bevételi forrása lesz a szolgáltatóknak, nagyságrendje meghaladhatja a 3,6 milliárd dollárt.

Miközben a szomszédban még csak most készül a pályázati kiírás, Magyarországon nagy intenzitással folyik az LTE-hálózat továbbépítése. A  Magyar Telekom a nyár során Budapest agglomerációjába és több vidéki városba is elviszi a negyedik generációs mobilinternet-szolgáltatást, és folytatódik Budapest lefedése is. Jelenleg kültéren Budapest lakosságának 90 százaléka, beltéren 73 százaléka számára elérhető a 4G/LTE-szolgáltatás.

A szolgáltatás június végére az agglomerációban is elérhető lesz, többek között Göd, Fót, Szentendre, Nagykovácsi, Tököl, Diósd, Csömör, Taksony, Piliscsaba, Üllő, Gyömrő, Sződliget, Mogyoród és Budaörs területének nagy részén. A vidéki városok közül pedig Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Győr, Siófok, Keszthely és Hévíz nagy részén használhatják az ügyfelek a szupergyors mobilinternetet.

Közel egy éve indította el mobilhálózatának korszerűsítését a Magyar Telekom. A fejlesztés eredményeként az év végére megvalósul Budapest teljes 4G/LTE-lefedettsége kültéren, beltéren pedig eléri majd a 80 százalékot. A mobilhálózat modernizációjával párhuzamosan a mobilinternetezők száma is dinamikusan növekszik, jelenleg a T-Mobile 1,1 millió ügyfele használ mobilnetet. Ezen belül az LTE-netszolgáltatás ügyfeleinek száma ma már ezres nagyságrendű.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.