BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magukat fényezhetik a szállodák

Nemzeti védjegy lett a szállodaszövetség által eddig is működtetett Hotelstars szállodaminősítési rendszer, amit július 1-jétől élesítenek.

Az eddigi besorolás helyett a Hotelstars.eu tanúsító védjegy alapján fogják értékelni a magyarországi szálláshelyeket is – az erről szóló stratégiai megállapodást tegnap írta alá Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára és Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. „A Hotelstars jelenleg egy olyan ajánlott minősítési rendszer, amely nem kötelező a szálláshely-szolgáltatókra nézve, és bár ezután sem lesz az, július 1-jétől bármiféle minősítés már csakis e rendszer keretein belül történhet” – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf. Egy uniós irányelv kötelezi arra Magyarországot, hogy az eddigi kötelező minősítés helyett nemzeti védjeggyel oldja meg a szálláshelyek minősítését.

Kopócsy Andrea pedig elmondta: az új szállodai minősítési rendszer összesen 270 feltétel teljesítésén alapul. A 2009-ben hét ország (Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc, Svédország) által alapított Hotelstars Union által kidolgozott követelményrendszer alapján már 11 ország 18 ezer szállodája minősíttette magát. A rendszer folyamatosan bővül, a mediterrán országok is jelezték csatlakozási szándékukat, és olyan, a magyarországi beutazás szempontjából fontos küldő országok is jelen vannak megfigyelőként, mint Spanyolország és Franciaország. Magyarországon eddig 380 szállodát regisztráltak az Eurostars rendszerben, és 225 rendelkezik minősítéssel. „A szállodák 4 évig használhatják a megszerzett védjegyet. A minősítési folyamat egyszerű és átlátható. Regisztráció után a szálloda először önminősítést végez, majd a minősítők a helyszínen ellenőrzik, hogy a megadott információk és pontozás megfelel-e a valóságnak. Ha igen, szerződést kötnek, majd a szálloda megkapja a táblát és az oklevelet, mindennek egy hónap az átfutási ideje. A regisztráció és minősíttetés között 60 nap a határidő” – mondta lapunk kérdésére Kopócsy Andrea. Kiemelte: nem céljuk, hogy bevételt szerezzenek (az államnak ebből nincs bevétele, a befolyó összeget a nemzeti védjegyet üzemeltető MSZÉSZ külön kezeli), már csak azért sem, mert – ahogy ő fogalmazott – jelképes díjakról van szó. Az egy-, két-, három-, illetve háromcsillagos superior szállodák 11 szoba felett 66 ezer forintot fizetnek a minősítésért. A négycsillagos, négycsillagos superior, ötcsillagos és ötcsillagos superior szállodáknak 377 ezer forintba kerül majd a minősítés. A díjszabást úgy próbálták kialakítani, hogy a hazai kis- és középvállalkozások keretében működtetett szállodák is csatlakozhassanak.

Azoknak, akik nem kívánnak csatlakozni, lehetőségük van arra, hogy más módon, a szolgáltatás körülírásával, bemutatásával tájékoztassák vendégeiket – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezető-helyettese. A  korábbi elnevezéseket – szálloda, panzió – továbbra is használni lehet, ezek ugyanis nem a szálláshely osztályba sorolására, hanem a típusára utalnak. Hangsúlyozta: idén nem lesznek célellenőrzések a minőségi jelzés jogosulatlan feltüntetésével kapcsolatban, a bejelentéseket viszont kivizsgálják, aminek idén bírság helyett csak figyelmeztetés lehet a következménye.

Főleg a négycsillagosok

A Hotelstars minősítő rendszer összesen 270 feltétel teljesítésén alapul. Ezeket – többek között – a vendégek körében végzett felmérések alapján dolgozták ki. Az új követelmények nagy hangsúlyt helyeznek egyebek mellett a wellnessre, a kifogástalan alváskomfortra, a korszerű kommunikációra (internet stb.). Az eddig regisztráltak és minősítettek nagy többsége a 3-4 csillagos kategóriába tartozik, de 9 hotel jelentkezett az 5 csillagos és 10 az 1-2 csillagos kategóriából is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.