BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilnet: ötmilliárd előfizetés

Öt év múlva a világ népességének 85 százaléka számára lesz elérhető a nagy sebességű mobilinternet, miközben a mobilpenetráció átlépi a 100 százalékot. Régiónkban is a mobil szélessáv lesz a szektor motorja.

Ötmilliárd fölé emelkedhet 2017-re a mobil szélessávú előfizetések száma, ami alig hat év alatt bő 400 százalékos gyarapodást jelentene, hiszen tavaly év végén alig 1 milliárd ilyen előfizetést tartottak nyilván világszerte – derül ki az Ericsson mobil- és internetforgalmi jelentéséből. Mindeközben az összes mobilelőfizetés száma is tovább nőhet: a svéd társaságnál jelenleg úgy számolnak, hogy öt év múlva 9 milliárd mobiltelefon lehet használatban világszerte, ami 50 százalékkal haladhatja meg a tavaly év végit. Egyébként az idei első negyedévben 170 millióval ugrott meg a mobilelőfizetések száma világszerte, elérve így a 6,2 milliárdot, ami azt jelenti, hogy a globális penetráció immár meghaladja a 87 százalékot.

A bővülés motorja természetesen a mobileszközök (okostelefonok és táblagépek) dinamikus terjedése, illetve az egyre fejlettebb újgenerációs szolgáltatások gyors térnyerése lehet. Az Ericsson jelentése szerint 2017-re a világ népességének 85 százaléka rendelkezik majd 3G-lefedettséggel, miközben a negyedik generációs (LTE) szolgáltatás a népesség fele számára lesz elérhető.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ilyen arányban is használják majd az ügyfelek ezeket: harmadik generációs szolgáltatásra várhatóan szűk 4 milliárdan fizetnek majd elő, míg a 4G-előfizetések száma 800–900 millió között lehet 2017-ben. Az egyes régiók közül a legnagyobb növekedés mind a mobil-, mind a mobilnet-előfizetések esetében az ázsiai–csendes-óceáni térségben várható. Közép-Európát ebből a szempontból egyfajta kettőség jellemezheti a következő években, hiszen régiónkban a mobilpenetráció már most is kiemelkedően magas (123 százalék, ennél jobban csak a kontinens nyugati országai állnak), a széles sávú mobilinternet területén azonban nálunk is komoly előrelépés várható. Közép-Európában, illetve az ezzel a térséggel együtt kezelt afrikai és közel-keleti régióban öt év múlva az előfizetések több mint fele harmadik, 5-6 százaléka pedig negyedik generációs szolgáltatás lesz, miközben jelenleg a 3G aránya sem éri el a 15 százalékot, az LTE/4G pedig egyelőre elhanyagolható.

Magyarország ugyanakkor jelenleg a régiós és a globális átlagnál is jobban áll, mind az előfizetők számát, mind a lefedettséget tekintve. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legutóbbi adatai szerint a hazai mobilinternet-előfizetések száma áprilisban már megközelítette a 2,4 milliót, ami 25 százalékos penetrációt jelent, szemben a globális 12-13 százalékkal. Ráadásul az NMHH jelentése alapján itthon az egyes szolgáltatók kültéri 3G-lefedettsége 40 és 90 százalék között mozog, miközben világszinten ez a szám 45 százalék.

Más kérdés, hogy a negyedik generációs szolgáltatásra még várni kell. A szolgáltatók fejlesztéseik során ugyan jellemzően megteremtik ennek lehetőségét is, mivel azonban itthon még nem igazán terjedtek el a 4G-képes készülékek, egyelőre nincs rá valós fogyasztói igény.

Forgalmi boom

A széles sávú kapcsolatok terjedésének köszönhetően a következő években is rohamosan emelkedhet a mobilhálózatok forgalma. A növekedést az adatforgalom hajthatja majd. Az első negyedévben a globális adatforgalom megközelítette a havi 700 petabyte-ot, ami az előző negyedévhez képest 20, az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva pedig közel 100 százalékos növekedést jelent. Az adatforgalom így már több mint négyszerese a hangforgalomnak. A növekedés várhatóan a jövőben is exponenciális lesz, s 2017-ben elérheti a havi 9000 petabyte-ot.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.