BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nő a hazai fürdőláz

Újracsillagozhatják a fürdőket, ezért nem véletlen, hogy továbbra is gőzerővel dübörög országszerte a fürdőfejlesztés. A megtérülés viszont kétséges.

Hamarosan hatályba léphet az a kormányrendelet, amely a magyarországi hotelekhez hasonlóan a fürdők vonatkozásában is bevezeti a nemzeti védjegyrendszert. A Magyar Fürdőszövetség által felállított fürdőminősítési rendszer jelentősen segítené a fürdők nemzetközi versenyképességét. Az egységes magyar fürdővédjegy elsődleges célja, hogy megkönnyítse a vendégek eligazodását a hazai fürdők között. Egytől öt csillagig terjed majd a skála, amit a piacon lévő egyre magasabb színvonalú szolgáltatások indokolnak. Kérdéses, hogy a hazánkban működő 385 termál-, gyógy-, strand- és élményfürdő közül hányan csatlakoznak majd az önkéntes rendszerhez. Az biztos, hogy nagy a hazai konkurencia, folyamatos a versengés a külföldi versenytársakkal is, ezért folyamatosak a különböző fürdőfejlesztések.

A magánbefektetők és a főváros megállapodásának köszönhetően például rendeződött a másfél éve üresen álló, nyolcmilliárd forintból felújított Rác fürdő tulajdonosi helyzete. Eldőlt, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nem lesz benne tulajdonos, de a nyitás után vízhasználati díjat szed majd az üzemeltetőtől. Természetesen vidéken is egymást érik a gyógyfürdőfejlesztések, melyektől a nagyobb és a kisebb települések is a kiugrást remélik. Átadták az 1,3 milliárd forintból megépült szekszárdi strand- és élményfürdőt; a nyolcmedencés létesítmény már fogadja a vendégeket. A beruházást a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú vízműtársaság saját forrásból finanszírozta. Számítások szerint 12–15 éven belül térülhet meg a beruházás.

„Kétmilliárd forint értékű beruházás keretében négycsillagos gyógy- és wellnesshotel, illetve barlangfürdő épül a Heves megyei Demjénben, a Gyógyvizek Völgyében” – mondta Tóth Péter, a Demjén Termál Fürdő Kft. ügyvezetője. A fejlesztés megvalósítását 767 millió forinttal támogatja az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében. A fennmaradó összeg hitelből és önerőből származik. A beruházást várhatóan idén augusztusban adják át. A fejlesztés nyomán az üzleti terv szerint 2017-re megduplázódhat a demjéni Termál Völgy látogatószáma. Kültéri élménymedence épült az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőben, a 235 millió forintos fejlesztéstől szintén a látogatók számának növekedését várják. „Reméljük, hogy az éves látogatottságot, ami jelenleg 450 ezer fő, további 40–50 ezerrel emelni tudjuk” – hangsúlyozta Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A külföldiek Hévízre mennek

A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint a belföldi turisták Budapest után Hajdúszoboszlót, Hévizet, Zalakarost és Bükfürdőt részesítik előnyben, a külföldiek pedig leginkább Hévíz, Bükfürdő, Sárvár és Hajdúszoboszló fürdőit keresik.

A vendégéjszakák száma 2011-ben 5 millióra nőtt: ezek csak a wellness- és gyógyszállodák adatai. Nagy előnye a magyar turizmusnak, hogy charterjáratokat indítanak közvetlenül Hévízre, és „háztól házig” szállítást is igénybe vehetnek a turisták Németország száznegyven városából Bükfürdő, Hévíz, Sárvár, Zalakaros megállóhelyekkel.

A tapasztalatok szerint problémát jelent ugyanakkor a Magyarországon üzemelő fürdők számára, hogy sok vendég, aki fürdőjegyet szeretett volna vásárolni SZÉP Kártyájával, nem tudta, hogy ehhez a kártya rekreációs alszámlájára kellett volna kérnie a béren kívüli juttatását munkáltatójától.

A vendégéjszakák száma 2011-ben 5 millióra nőtt: ezek csak a wellness- és gyógyszállodák adatai. Nagy előnye a magyar turizmusnak, hogy charterjáratokat indítanak közvetlenül Hévízre, és „háztól házig” szállítást is igénybe vehetnek a turisták Németország száznegyven városából Bükfürdő, Hévíz, Sárvár, Zalakaros megállóhelyekkel.

A tapasztalatok szerint problémát jelent ugyanakkor a Magyarországon üzemelő fürdők számára, hogy sok vendég, aki fürdőjegyet szeretett volna vásárolni SZÉP Kártyájával, nem tudta, hogy ehhez a kártya rekreációs alszámlájára kellett volna kérnie a béren kívüli juttatását munkáltatójától.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.