BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint divat lett a kempingezés

Teltházzal üzemelnek a balatoni kempingek, egymást érik a beruházásokról szóló hírek – mindezek jelzik, hogy a turisztikai ágazat kezd kijönni a válságból.

A lapunk által megkérdezett kempingesek azt állítják, hogy a ’70-es évek hőskora után újra divat lett idehaza kempingezni. Ebben szerepe van a válságnak, az elmúlt hetek kánikulájának, de vonzzák a vendégeket a fesztiválok is. A hazai gyógyfürdők területén vagy azok közelében lévő kempingek forgalma is kiegyensúlyozott vagy növekszik. „Most a nyári időszakban teltházzal üzemelnek a balatoni kempingek. Nem véletlen az sem, hogy országszerte rengeteg a felújítás, modernizálás.

Megéri új kempinget nyitni vagy bővíteni, főleg termálfürdők mellett, mert sok a visszatérő nyugdíjas vendég, akik akár 2–3 hónapot is maradnak” – mondta lapunknak Mórocz Imre, a Magyar Hagyományos Kemping Klub elnöke. Szerinte a magyar családok esetében megfigyelhető, hogy sokan közülük korábban welness-szállodába mentek, most viszont olcsósága miatt inkább a kempinget választják. „Egy hét szálloda áráért a kempingben akár két hetet is maradhatnak. A lakókocsik esetében egyedül a magas üzemanyagárak jelentenek problémát. A külföldiek kevésbé árérzékenyek, a hollandok, norvégok, dánok és a németek továbbra is szívesen jönnek” – fogalmazott Mórocz Imre. Hozzátette: tendenciaként érzékelhető a Balatonnál a kempingező életformát kedvelők, de ehhez eszközökkel nem rendelkező vendégek számának növekedése is. Számukra bérelhető mobilházakat, bérlakókocsikat és berendezett, felszerelt bérsátrakat is biztosítanak.
„Jó szezonra számítunk az általunk közvetlenül és közvet

ve működtetett 18 balatoni kempingben, ahol az eddigi vendégéjszakák száma, valamint az előfoglalások mennyisége és befolyt előlege is felülmúlja 5 százalékkal a tavalyit” – mondta Székely Ferenc, a Balatontourist Zrt. vezérigazgató-helyettese. A kempinghálózat működtetését koordináló cég a nagyobb egységeit (Balatonfüreden, Siófokon, Balatonszemesen és Révfülöpön) maga üzemelteti, a többit franchise-rendszerben működteti bérlők bevonásával. Úgy tapasztalja: az előszezonban eddig kiugróan nőtt a holland, lengyel és cseh vendégek száma, és kisebb mértékben ugyan, de emelkedett az osztrák és német turisták száma is. Elmaradt ugyanakkor az időjárásra kifejezetten érzékeny magyar vendégek érdeklődése a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az eddigi 5 százalékos növekedést a társaság a szolgáltatási színvonal növelésének és az aktívabb marketing munkának tudja be, remélve, hogy a növekedés a szezon egészére is jellemző lesz. (A cég által üzemeltetett szálláshelyeken az elmúlt évben a vendégéjszakák száma stagnált, mert bár a 161 ezres vendégforgalom 8,4 százalékkal felülmúlta a korábbi évit, de a vendégek tartózkodási ideje mintegy 9 százalékkal csökkent). A korábban tipikusnak tekintett egyhetes nyaralások mellett egyre gyakoribbak az 1-2 napos, sokszor Balaton körüli kerékpározáshoz kapcsolódó foglalások, és egyre népszerűbb a szezonbérlet.
Hogy nem telített a piac azt jól jelzi, hogy összesen 2,7 milliárd forintnyi beruházással 150 férőhelyes, négycsillagos szállodát és egy 74 sátor, illetve lakókocsi befogadására képes kempinget építenek a jövő év végéig a celldömölki Vulkán fürdő szomszédságában, és újabb 700 millió forintos beruházással tovább fejlesztik a gyógy- és wellnessfürdőt is. A beruházó JUFA Ungarn Kft. az osztrák Jugend- und Familiengastenhauser Holding GmbH leányvállalata, melynek anyacége 40 szállodát és vendégházat üzemeltet Ausztriában és Németországban. A kemping felépítésének költségeihez az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió társfinanszírozása 95 millió forintos pályázati támogatást biztosított.
„Már állnak a falak a Mátrában, a Sástó partján, ahol a kempinget négycsillagos pihenőhellyé építik át” – mondta Palik Tibor, a gyöngyösi Élpak Zrt. vezérigazgatója, a kemping tulajdonosa. A kemping felújítására 2009-ben nyújtottak be pályázatot és 172 millió forint vissza nem térítendő pénzügyi segítséget kaptak a fél milliárd forintos beruházásra. A projekt keretében a régi faházakat lebontják és helyükön 21 összkomfortos üdülőházakat építenek. Emellett 27 közművesített kempingparcellát is létesítenek, amelyekhez vizesblokkok párosulnak, az autós lakókocsikkal érkező vendégek komfortját biztosítva.

A horvátokkal egyelőre még nem vagyunk egy súlycsoportban

Horvátországban az idei előszezonban 30–35 százalékkal is növekedett egyes kempingek forgalma, a nyári időszakban szintén jó eredményekre számítanak déli szomszédaink. A horvát kempingek szövetségének tájékoztatása szerint az elmúlt két hónapban a 235 közepes és nagy kempingben, valamint a 284 kisebb táborhelyen összesen 1,65 millió éjszakát töltöttek el a hazai és külföldi vendégek. A legtöbben hagyományosan Németországból, Ausztriából érkeztek. A szervezet szerint a pozitív trend annak köszönhető, hogy az elmúlt években jelentős minőségi fejlesztések történtek a kempingekben. A kempingüzemeltetők reményei szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is legalább 15,2 millió vendégéjszakát regisztrálhatnak ezeken a szálláshelyeken, de ha jó idő lesz az utószezonban, ennél is jobb eredményekre számítanak. Horvátországban a több mint ötszáz kempingben összesen csaknem negyedmillió szálláshelyet kínálnak, a statisztikák szerint a kempingezés a magánszállások és a hotelek után a harmadik legnépszerűbb üdülési forma. Tavaly 335 ezer magyar járt az adriai államban, a korábbi adatok szerint 20–25 százalékuk nyaral kempingben.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.