BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a hazai szállodák árbevétele január és május között

Növekedett a szállodák szobaárbevétele Magyarországon az év első öt hónapjában a múlt évihez képest, de még így is csupán a 2007–2008. évi szinten van a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) értékelése szerint.

A turisztikai piac kutatásá­val foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése szerint január és május között országos szinten a szállodák bruttó szobaárbevétele 46,1 mil­liárd forint volt, ami 8,3 százalékkal magasabb az előző évinél, és 3,7 százalékkal haladja meg a 2008-as 44,5 mil­liárd forintot.

Budapesten az első öt hónapban a szállodák bruttó szobaárbevétele 25,1 milliárd forint volt, a bázisnál 10,1 százalékkal, a 2007. évinél 1,6 szá­zalékkal nagyobb. A Balatonon az idén január–májusban a szállodák összes bruttó szobaárbevétele 5,1 milliárd forintot tett ki, a múlt évinél 8,9 százalékkal magasabb volt, de 1,3 százalékkal elmarad a 2008. évi 5,2 milliárdtól.

Nemzetközi összehasonlításban nézve az európai régiók között 2012. január–május között Kelet-Európában javult a legnagyobb mértékben a szállodák teljesítménye a forgalmat komplexen kifejező REVPAR-mutató (az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel) alapján.

Az öt kelet-közép-európai ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) között a magyarországi szállodák 31,9 euró REVPAR-mutatója a múlt évinek felel meg, míg az osztrák, a cseh és a lengyel szállodák mutatói javultak: az osztrák szállók 60,4 euró, a csehek 42,5 euró nettó átlag REVPAR- mutatót értek.

Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban és nettó REVPAR-ban egyaránt a 29. helyen végeztek 2012. január–május hónapokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.