BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olaszország romantikus csücske

Az emlékezetből előkapott Keresztapa és Malena filmkockái előrevetítik romokkal tarkított, grandiózus látképét, tragikus történelmét, zamatos ízeit. Érdemes nyitott szívvel és jó étvággyal érkezni Olaszország karakteres és romantikus csücskébe, Szicíliába.

Ezernyi kulturális hatás (az évszázadok során itt megfordult gyarmatosítók öröksége), egzotikum és persze maffia. Szicília külön világ, melynek felfedezése önre vár. De néhány hasznos tanácsot érdemes előtte megfogadnia.

PALERMO

A sziget központját ragyogó romok, nyers energia és őrült közlekedés jellemzi. Bizánci, arab, normann, reneszánsz és barokk stílusok keverednek a kastélyok, paloták, templomok építészetében, melyek éppúgy tükrözik a zajos város multikulturális múltját, mint lakói arcvonásai és szokásai. Csöppenjen bele a két leghíresebb piac forgatagába: vesszen el a bazárszerű Vucciria (Corso Vittorio Emanuele és Piazza San Domenico között, vasárnap kivételével mindennap nyitva) tekergő utcáin, a karneváli hangulatú Ballaróban pedig kóstolja meg a csicseriborsóból készült panellét. Miközben az elragadó színvilág az arab hatásokat szemlélteti, halászok, kereskedők árulják portékáikat, nem ritkán dalra fakadva.

A piacok a nagy találkahely, a Quattro Canti szökőkutas oktogonjának ellenkező oldalán találhatók. Innen induljon el az óváros tengelyét képező Via Maquedán észak felé, mely elvezet a Teatro Massimóhoz és a Politeama pálmafás dupla terére, remek képeket biztosítva a családi albumba! A kettő között találja az újonnan nyílt ultramodern La Rinascente áruházat, melynek tetőteraszáról belőheti a város legpatinásabb utcáját, a Viale della Liberta galériáit, üzletláncait. Pihenésképpen ugorjon át a Via Castriota-ra, ahol a 3-as szám alatt találhatja Palermo legjobb éttermét, a rejtőzködő Bell’oterót (főételek kb. 12 euróért, egy pohár helyi Marsala bor 5 euró). Az étkezés után sétáljon el a Giar­dino Inglese kertjébe, illetve a nyugalom szigetére, a Parco della Favoritába. A város nyugati részében mindenképp fotózza le az elképesztő látványt nyújtó palotákat a Corso Aprile mentén, úgymint a 12. századból fennmaradt normann építésű La Zisát (2,50 euró a belépő) és a későbbi, Liberty-stílusú Villino Floriót, illetve a hatalmas Villa Malfitanót (nyitva csak reggelente, 6 euró).

CATANIA

A sziget második legnagyobb városa a közeli Etna 1669-es pusztító kitörése után annak lávájából épült újra, így elegáns barokk épületei meglepő, kormos hatást keltenek. A főtéren álló csodálatos dóm (Duomo di Catania) előtt látható a város szimbóluma, a Fontana dell’Elefante. A lávából faragott elefánt hieroglifákkal díszített obeliszket cipel, szintén a kultúrák keveredésének jegyében. A dóm mellett áll a Badia di Sant’Agata temploma, a város védőszentjének ajánlott mestermű. Egyenesen a hegynek indulva a Via Vittorio Emanuele II-n fekszik az ókori római amfiteátrum, ahol egykor gladiátorok küzdöttek vadállatokkal (a belépés ingyenes).

Az óvárosba visszaindulva megcsodálhatja a Teatro Massimót (a helyi származású zeneszerző tiszteletére a legtöbben Bellininek nevezik), Európa egyik legnagyszerűbb operaházát, kitűnő előadásokkal. A mögötte húzódó Via Teatro Massimón pedig ráhangolódhat az aktív éjszakai életre, az Ixtlan legendás jazzkocsmájában falatozva. Szintén ebben az utcában található az elegáns Rendez Vous népes sereglettel, illetve a viktoriánus Royal Pub Ceresbe híres csapolt söreivel.

SIRACUSA

A Cataniától 330 kilométerre délre, a Jón-tenger partján fekvő város eredetileg korinthoszi gyarmat volt, s az ókor legszebbikének tartották. Arkhimédész és a komikus görög színház szülőhelyén Platón és Szapphó is megfordult. Az utóbbi években renovált belváros ma a világörökség része, történelme sok látogatót vonz, főleg a hidakról megközelíthető Ortygia kis szigetének romjai.

Vízközelben: szigetvilág, strandok, füstölgő vulkánok

Palermo strandja a Liberty-villákkal tarkított Mondello. Marsala és Menfi borvidéke feledtetheti fáradalmait. A strandolás és a borkóstolás között ebédeljen Selinunte görög városkájának partszakaszán a tipp-topp La Pinetában.

SIracusától délre, a becses barokk Noto és Ragusa környékén békés partszakaszok várják, olíva- és szőlőföldekkel. A Vendicari védett természeti övezetében pedig akár flamingókkal is találkozhat. Éjszakázzon az agriturisztikai szálláshelyek egyikében a természet lágy ölén.

A kalandos kedvűek búvárkodjanak az Egadi-szigetek áttetsző vizeiben, vagy szálljanak kompra vulkánnézőbe a kobaltkék vizű Eoli-szigetcsoportban füstölgő Vulcanóra vagy Strombolira.


SIracusától délre, a becses barokk Noto és Ragusa környékén békés partszakaszok várják, olíva- és szőlőföldekkel. A Vendicari védett természeti övezetében pedig akár flamingókkal is találkozhat. Éjszakázzon az agriturisztikai szálláshelyek egyikében a természet lágy ölén.

A kalandos kedvűek búvárkodjanak az Egadi-szigetek áttetsző vizeiben, vagy szálljanak kompra vulkánnézőbe a kobaltkék vizű Eoli-szigetcsoportban füstölgő Vulcanóra vagy Strombolira.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.