BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Dagály volt a legnépszerűbb - így zárult a fürdőszezon

A budapesti strandok kitűnő eredménnyel zárták a nyári szezont, mivel strandokat 33 százalékkal több vendég kereste fel, mint az előző év hasonló időszakában. Országosan már nem ilyen jó a helyzet.

„A nyári szezonban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett 13 fürdőt több mint 1,2 millió vendég kereste fel, melyek fele, azaz több mint 603 ezer látogató kifejezetten a strandokat választotta. A vendégek elsősorban a Dagály Strandot (185 ezer fő), a Palatinus Strandot (174 ezer fő), valamint a Római Strandot (66 ezer fő) keresték fel, azaz a fürdőzésre vágyók 70 százaléka ezt a három strandot részesítette előnyben” – közölte a Világgazdaság Online-nal a fürdőcég, amely 2013-ban több mint 850 millió forintot kíván fejlesztésre, felújításra fordítani. A korábbi években ez az összeg a 100 millió forintot sem érte el. A fejlesztések során, 2013 májusáig a Gellért Fürdőben például kibővítik a VIP masszázst, megújul a Palatinus és Római csúszdarendszerei, a Palatinus termálmedencéje, és beárnyékolják a gyermekmedencéket.

„Végéhez közeledik a Rudas és Lukács Fürdő rekonstrukciója. A fürdők 2012. október végétől megújult külsővel és új szolgáltatásokkal várják vendégeiket. A Rudas Fürdőben a legfontosabb változás a homlokzat felújítása és az előcsarnok átalakítása lesz, így lehetővé válik a vendégek átjárása az uszoda és a gőzfürdő között” – közölte a BGYH. A Lukács Fürdő pedig teljes rekonstrukción esik át, új wellness részleg, szaunavilág, fittness és kondícionáló terem, valamint játszóház épül. A standfürdők zárása eredetileg szeptember 2-a lett volna, de tekintettel a kedvező időjárásra, még szeptemberben is várják a nap és a víz szerelmeseit.

A Dagály nyári területe például egészen a hónap végéig nyitva lesz.
Országosan viszont már nem zártak ennyire jó szezont a fürdők. „Ahol fejlesztés volt, ott kis mértékben, talán 2 százalékkal nőtt a forgalom. Ide tartozik például Hajdúszoboszló, Sárvár és Bükkfürdő. Bebizonyosodott, hogy olyan beruházásokra van mindenhol szükség, amelyekkel az időjárás viszontagságai kiküszöbölhetőek. Összességében már annak is örülni kell, hogy a romló gazdasági helyzet ellenére legalább stagnál a piac” – mondta a vg.hu-nak a Vancsura Miklós. A Fürdőszövetség ügyvezető elnöke szerint az áfaemelés rontotta az ágazat jövedelmezőségét, de a SZÉP-kártya a kezdeti nehézségek ellenére július-augusztusban már sokat segített a fürdőknek.

Vancsura Miklós szerint még jobb lenne a helyzet, ha a kártya egyes alszámlái között nagyobb lenne az átjárhatóság, de így is jó esélyt lát arra, hogy 2013-ban már az üdülési csekk forgalmát is felülmúlja. A külföldi vendégekről szólva elmondta: a környező országokból idén is sokan jöttek (főleg a románok és a csehek), de jelentős aggodalomra ad okot, hogy egyre kevesebb a német vendég, ezért ott erősíteni kellene az országmarketinget. „Összességében azért elmondható, hogy a Magyar Turizmus Zrt vizek országa kampánya jó koncepciónak bizonyult” – vélekedett a Fürdőszövetség elnöke. A jövőről pedig elmondta: nem áll le a fürdőfejlesztési-bumm, hiszen jelenleg is több tízmilliárdos projektek futnak országszerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.