BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Asszalam alejkum, ’Sztambul! Milliós város várja az utazót

A települést először a görögök foglalták el, Bizáncnak nevezték. Nagy Konstantin császár 330-ban fővárossá tette és Konstantinápolynak keresztelte. A császári otthon egyre gyarapodott: Nagy Theodosius a város hét dombját körülölelő, ma is álló városfallal rukkolt elő, míg Jusztiniánusz és Theodora álompárosa már a Bizánci Birodalom színeiben a Sancta Sophia katedrálist és Basilica Ciszternát (Elsüllyedt Palota) építtette a VI. században. A 19. század végére elkészült a Dolmabahçe Szeráj a Boszporusz mentén, és befutott az Orient Expressz: az új idők szele elérte kelet Párizsát. Az I. világháború elvesztése után megszűnt a birodalom, az ország 1923-ban köztársasággá vált Atatürk elnök vezetésével.

Isztambulba érkezvén egyből a Szultánahmet turisztikai negyedben vesse bele magát a nyüzsgésbe! Ismerkedő sétája első állomásai a Kék mecset (Sultanahmet Camii), a Hagia Sofia és a Topkapi szeráj legyenek, melyek kőhajtásnyira helyezkednek el egymástól.

A Kék mecset a belsejét díszítő kék csempékről kapta nevét. A szomszédos Hippodrom felől közelítse meg a legszebb fényképekért, és csodálja meg hat minaretjét, ugyanennyit csak Mekkában látni! A majd 1500 éves Hagia Sofia múzeumként üzemel.

Ha jó erőben érzi magát, vesszen el a Nagy Bazárban (Kapali Çarşi, Grand Bazaar)! Szőnyegek, shishák, szuvenír, van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Merészkedjen el a hátsó utcákba is, ahol a helyiekkel válogathat antik dekordarabok, drágakövek és könyvek között. Közben vigyázzon értékeire, a zsebtolvajoknak is paradicsom egy nyüzsgő piac. n

Jó tudni!

Nagyszerű szállást a Szultán­ahmet turistanegyedben találni 60 euróért. Válogasson a következő szimpla szállodák közül: www.ararathotel.com, www.hotelpeninsula.com. Beyo­gluban a Lush butikhotel.

A mecsetekbe ingyenes a belépés és a többi látnivaló sem kerül többe 15 líránál. A török pénznem mára stabil (1 líra kb. 130 forint), bár eurót is sokfelé elfogadnak. Landolás után a magyar állampolgároknak egy hónapos vízummatricát kell vásárolniuk (15 euró). A belvárosba reptéri busszal és metróval juthat be olcsón.

A mecsetekbe ingyenes a belépés és a többi látnivaló sem kerül többe 15 líránál. A török pénznem mára stabil (1 líra kb. 130 forint), bár eurót is sokfelé elfogadnak. Landolás után a magyar állampolgároknak egy hónapos vízummatricát kell vásárolniuk (15 euró). A belvárosba reptéri busszal és metróval juthat be olcsón.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.