BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Extraprofitot termel a szociális üdültetés?

Turisztikai szakemberektől lapunk úgy értesült, hogy visszásságok tapasztalhatók az Erzsébet-program körül. A programban részt vevő nehéz anyagi helyzetben lévő családok ugyanis nehezen juthattak hozzá a szükséges információkhoz, csak a támogatás elnyerését követően, a kötelező önrész befizetése után szembesülhettek az üdülés feltételeivel. Ráadásul a tapasztalatok szerint a szociális célkitűzések ellenére a program nem volt mindig tekintettel a jelentkezők anyagi helyzetére. A szálláshelyek díja ugyanis sok esetben magasabb volt a piaci árnál is.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) idén az Erzsébet utalvány forgalmából mintegy hárommilliárd forint értékben hirdetett meg kedvezményes üdülési lehetőséget, amiben összesen 75 ezren részesülhettek. Például egy öttagú családnak a 120 ezer forintba kerülő ötéjszakás nyaralását 75 ezer forinttal támogatta az állam. Így az állami – a Human-Jövő 2000 Nonprofit Kht. által kezelt – üdülők garantált forgalomhoz jutottak.

Az utolsó turnus gyerek szombaton hagyja el az államilag finanszírozott Erzsébet-táborokat. „A program keretében három turnusban mintegy százötven 10–18 éves gyerek pihenhet, vitorlázhat augusztus 25-ig az agárdi vitorlástáborban” – mondta Soltész Miklós szociális államtitkár. Hozzátette: a mintegy tucatnyi Erzsébet-táborban – Balatonszárszótól Mátrafüredig – az idei nyáron 14 ezernél több gyermek számára teremtettek lehetőséget a piacinál lényegesen alacsonyabb áron történő táborozásra. A zömmel egyhetes programra az önrész a szimbolikus ezer forinttól tízezer forintig terjedt. „Hasonló támogatásra több évtizede nem volt példa az országban. A program sikeres, s remélhetően jövőre is folytatódik” – hangsúlyozta az államtitkár. A szakmában mintegy 200 gyermeküdültetésre szakosodott vállalkozásról lehet tudni, többségük az elmúlt években rendkívül nehéz helyzetbe került: képviselőik hiába keresték meg az MNÜA vezetőségét még az év elején, az Erzsébet-táboroztatásba nem vonták be őket.

Visszaperelik az üdülőket

A rendszerváltás óta több mint 300 üdülő került magánkézbe. Ezek közül negyvenet próbál polgári perben visszaszerezni az MNÜA. A 25 ezer négyzetméteres fonyódi gyerektábort például 65 millió forintért adták el. A telket az új tulajdonos felosztotta, és parcellánként árulta tovább. Tizennégy kisebb telekért összesen 216 millió forintot kapott. Nyolc telek még most is eladó. „A fonyódi gyermektábor ügye a közvagyon elherdálásának egyik iskolapéldája” – fogalmazott Guller Zoltán,a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.