BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Káprázatosan sokszínű tájak

A Délkelet-Ázsia keleti peremén elterülő szigetállam 7107 szigetet foglal magába – apály alkalmával a szám 7111-re emelkedik –, és ebből csak mintegy 800 lakott. Az ország számos idegen kultúra nyomát viseli magán.

Ez az egyetlen olyan hely a térségben, amely spanyol örökséget is hordoz, és lakossága döntő többségben katolikus, de a félhivatalos amerikai gyarmatosítás is nyomokat hagyott, akárcsak a jóval korábbi muszlim térfoglalás és a kínai, indonéz vagy maláj hatások. Dús őserdők, gazdag tengeri élővilágot és talán mesés kincseket rejtő korallzátonyok, festői vulkáni csúcsok, nyüzsgő nagyvárosok és a gyarmati idők patinás emlékei sorakoznak – és itt találhatók a legszebb tengerpartok is a világon.

A Luzon szigetén fekvő Manila ugyan csak a második legnagyobb város a jóval szürkébb Quezon City után, ám gyorsan fejlődő metropolis – és akárcsak az ország, a főváros is több „arccal” rendelkezik. A régi város, a kőfallal körülvett, a XV. században a spanyolok által épített Intramuros még a gyarmati időkre emlékeztet, míg Makati City felhőkarcolóival, üzletközpontjaival és pezsgő éjszakai életével a jövőt képviseli, fényeivel, csillogásával akár Hongkongban is lehetne. Manila jó kiindulópont az ország – vagy a tágabb régió – más részeinek eléréséhez, hajójáratok és kompok, illetve az olcsó repülőjáratok szinte mindenhova eljutnak. A legtöbben Panay szigetére igyekeznek, annak is az északi csücskébe, ahol már a hetvenes évektől virágzik a turistaipar egy Boracay nevű kis szigeten. Az itteni White Beach hivatalosan is Ázsia legszebb partja. Igazi üdülőparadicsom minden kényelemmel és elképzelhető szolgáltatással, természetesen számos all-inclusive lehetőséggel, bárokkal és éttermekkel.

Sugar Beach (helyi nyelven Langub) vagy a búvárparadicsomnak számító Punta Ballo kihagyhatatlan a merülés szerelmeseinek; az élményt tovább fűszerezik a víz alatti roncsok részben a spanyol időkből, részben a második világháború tengeri csatáiból, de olcsón bérelt hajóval könnyen eljuthat innen a festői Maricalum-öbölbe vagy Tinagong Dagatba is. A Fülöp-szigeteken sokan versenyeznek a legfestőibb hely címéért, és a Mindoro-szorostól egészen az Indonéziához tartozó Borneó csücskéig húzódó, dzsungellel borított, korall csipkézte Palawan is szoros befutó. Egyre több túrát szerveznek az egyedülálló flórával és faunával rendelkező sziget belsejébe, Coron merülőhelyei is páratlanok.

Természeti csodákból annyi akad errefelé, hogy muszáj erősen szelektálni. Manilától alig egyórányira, egy gyönyörű tó partján fekszik a Taal vulkán, a világ egyik legkisebb ma is aktív tűzhányója, amelynek festői környezete feledteti, hogy pár évtizede még milyen veszélyes volt a képződmény. Szintén a fővároshoz közel emelkedik ki a tájból a Pinatubo-hegy, amely 1991-ben tört ki, jókora pusztítást okozva – hatásaként szerte a világon egy fokkal esett az átlaghőmérséklet abban az évben –, ám a kráterben így keletkezett kristálytiszta tóban ma már úszni lehet. Az ország északi részén, Luzon tetején található a ­UNESCO által a világörökség részének minősített, a világ nyolcadik csodájaként emlegetett Banaue-i „rizsteraszokat” érdemes meglátogatni. Hasonlóan szép a Csokoládé-hegyek környéke: a mészkőalapú hegyvidék nyáron sötétbarnává válik, a dús erdőség pedig a szintén elvarázsolt külsejű, hatalmas szemű koboldmaki, a legkisebb majomféle otthona. Ugyanitt, Bohol szigetén akár heteket is el lehet tölteni: a főváros, Tagbilaran City régi spanyol emlékeiről, korallból épült templomairól híres, a várostól délkeletre található Panglao ismét csak a legjobb búvárlehetőségek egyikét nyújtja.

Errefelé kevésbé szeretik a nagyon csípős ízeket, alig használnak például csilit, de ez nem jelenti a fűszerek hiányát. Különösen kedvelik az ecetet, a szóját és a borsot, illetve a nekünk elsőre kissé idegen, de remek ízesítő halszószt és halpasztát. A leggyakoribb alapanyag itt is a rizs, illetve a kókusz és a kókusztej, és szigetországról lévén szó, elképesztő mennyiségű halféle és tengeri herkentyű, rák, kagyló vagy tintahal kerül frissen az asztalokra. A tejben zöldséggel sütött halak és más húsok gyűjtőneve a guinatan. A szigetlakók különösen édesszájúak, hihetetlen fagylalt- és desszertválasztékkal találkozhatsz, mint például a bibingka, amelyet darált rizsből, nádcukorból és kókusztejből sütnek, a tetejére pedig furcsa módon sózott kacsatojás kerül.

Kisokos okos utazóknak

Az árak a Fülöp-szigeteken valamivel magasabbak például a thaiföldieknél, de alacsonyabbak, mint Hongkongban. A pénznem a peso, 1 egység nagyjából 4 forintnak felel meg, egy átlagos utazó napi 1000 pesóból kijöhet. A hivatalos nyelv a tagalog és az angol, de sok helyen beszélnek spanyolul is. Javasolt oltás a hepatitis A és B, malária elleni gyógyszert legfeljebb orvosi tanácsra szedjen, Mindanao szigetét pedig a terrorveszély miatt kerülje el messziről.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.