BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillagversenyben a szállodák

Újabb szállodák kapták meg a Hotelstars nemzeti védjegyet. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől (MSzÉSz) a Világgazdaság Online megtudta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőiből is álló bíráló bizottság 16 szálloda pályázati minősítéséről, és csillagok szerinti besorolásáról döntött.

A testület többek között hat háromcsillagos és hét négycsillagos szállodát talált méltónak a védjegyre. „Az eddig regisztrált 457 szállodából 254-et minősítettek, mely a hazai szállodai kapacitás 40 százalékát fedi le” – tudtuk meg az MSzÉSz-től. Hozzátették: a hazai szállodáknak különösen azért előnyös a Hotelstars minősítési rendszerhez kapcsolódniuk, mert ezáltal egy az Európai Unióban gyorsan terjedő nemzetközi rendszer tagjai lesznek – már 18 ezer szálloda kategorizálása történt azonos elvek alapján – s ezáltal előnyösebb helyzetbe kerülnek a piacra jutást illetően.

Mint ismert, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Szállodaszövetség június 12-én kötött megállapodást, mely szerint a Hotelstars minősítő rendszert alkalmazzák a hazai szállodák minősítésére. Az egy-, két-, három-, illetve háromcsillagos superior szállodák, 11 szoba felett 66 ezer forintot fizetnek a minősítésért. A négycsillagos, négycsillagos superior, ötcsillagos és ötcsillagos superior szállodáknak 377 ezer forintba kerül majd a minősítés. A díjszabást úgy próbálták kialakítani, hogy a hazai kis- és középvállalkozások keretében működtetett szállodák is csatlakozhassanak.
„Azoknak, akik nem kívánnak csatlakozni, lehetőségük van arra, hogy más módon, a szolgáltatás körülírásával, bemutatásával tájékoztassák vendégeiket” – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezető-helyettese. A korábbi elnevezéseket – szálloda, panzió – továbbra is használni lehet, ezek ugyanis nem a szálláshely osztályba sorolására, hanem a típusára utalnak. Hangsúlyozta: idén nem lesznek célellenőrzések a minőségi jelzés jogosulatlan feltüntetésével kapcsolatban, a bejelentéseket viszont kivizsgálják, aminek idén bírság helyett csak figyelmeztetés lehet a következménye.

A magyarországi hotelekhez hasonlóan a fürdők is nemzeti védjeggyé keresztelnék át az eddigi minősítési rendszerüket, ennek kidolgozása már az utolsó fázisban van. A Magyar Fürdőszövetség reményei szerint a hazánkban működő 385 termál-, gyógy-, strand- és élményfürdő többsége csatlakozik majd az önkéntes rendszerhez, de azt szeretnék, ha a hazai hotelekben található mintegy 120-130 fürdőrészleg közül is sokat minősíttetnének. A védjegy díját százezres nagyságrendű összegben szabnák meg, a besorolást 5 évente kellene megújítani. „Vége felé közelednek a tárgyalások a minisztériummal, egy hónap múlva megszülethet a megállapodás. A GVH-t is sikerült meggyőzni, hogy ez nem korlátozná a szabad versenyt” – mondta Juhász Szabolcs, a Fürdőszövetség főtitkára.

Hozzátette: eddig 15-20 fürdő csatlakozott a minősítési rendszerükhöz, és úgy kalkulálnak, hogy évente 6-8 bírálatra kerülhetne sor. Juhász szerint az 1-5 csillagos besorolás a fürdők hírnevét emelné, míg a vendégeknek viszonyítási szempontként szolgálhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.