BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hedonisták igazi paradicsoma

Toszkána a borospincék között meghúzódó, stílusos farmházairól és grandiózus villáiról ismert, ahol a turisták borosdézsákból dőzsölnek a házikertből varázsolt lakomájuk mellett. Toszkána dimbes-dombos látképe rengeteg lehetőséggel várja a kirándulót

Az etruszk örökségű régió az olasz reneszánsz szülőföldje; Botticelli, Michelangelo és da Vinci egykori otthona. A művészetfelelős Firenzén és a legendás Pisán is túl, a vidéki Toszkána ringó látképe remek bortúrára csábítja. A csinos dombtetőkön szőlősoroktól csipkézett falvakban sétálhat. A frissen szakított bazsalikom illata leng a levegőben és túlcsorduló borospoharak koccannak. Lélegzetelállító romantika várja, fenséges ízekkel. Ki ne hagyja!

Sienába látogatva, Toszkána egyik legnagyobb és leglátványosabb városához lesz szerencséje. Macskaköves, apró utcácskákon és titokzatos sikátorokon keresztül kanyaroghat, míg egyszer csak a tágas Piazza del Campo térre jut. A piazza híres lóversenyéről, a Palio di Siena-ról, ahol a város különböző részeit képviselő 10 versenyző szőrmentén vágtázik három veszélyes körön át a téren felállított pályán.

Az 1300-as évekből fennmaradó Palio és a hozzá kapcsolódó kulturális események látogatók tömegeit vonzza a világ minden tájáról. A főtértől pár sarokra látható a toszkán gótika remekműve, a Duomo di Siena. A katedrális a 13. századból származik, magassága megegyezik az Óratoronyéval, a vallási és világi egyenlőség jegyében. Megkapóan eklektikus épület, csíkos márványpillérekkel, díszes dekadenciával. A Duomo kanyarulatainál és a Piazza izgalmainál is lenyűgözőbb az ínycsiklandó finomságok felhozatala.

A legnagyobb élményben kétségtelenül a gyomra fog részesülni! Pácolt sonkák, omlós sajtok, kézzel gyúrt tészták, gyümölcsök, nyúlós nugátok és telt olívák csábítanak a boltok kirakataiból és a vacsoraasztalokról. Vegye hozzá a pasticceriák (cukrászdák), panneriák (pékségek) és gelateriák (fagyizók) kínálatából áradó frissen sütött kenyerek és mesterien tálalt édességek illatát.

Toszkán körútja során autóval, busszal vagy biciklivel, de mindenképp muszáj bejárnia és megismernie a fenséges tájat. Túl sok a csodás borvidék, túl sok a természeti szépség ahhoz, hogy egy helyben maradjon. Bámészkodjon úton-útfélen Sienából a környék varázslatos kisvárosai, San Gimignano, Montepulciano és Monteriggioni felé.

Monteriggioni (Sienától 20km-re északranyugatra) a környék egyik legtökéletesebben megőrzött falva. Őrtornyait Dante a Pokol legalsó szintjét védő titánok köréhez hasonlította.

Manapság az aranyfényben úszó, tipikusan toszkán faluban virágok omlanak minden falról, és bájos idősödő párok fagylaltoznak kéz a kézben. A helyiek boldogok, ha vet egy örömteli pillantást a városka védőfalára, megebédel egyik éttermükben a kettő közül, és vásárol néhány képeslapot a főtéren.

A képeslapküldők kedvence mégis San Gimignano (kb. félórás autóútra Monteriggionitól), másik nevén a „szépséges tornyok városa”. Két főterét – a Piazza della Cisternát és a Piazza del Duomót – az 1200-as évekből fennmaradt felhőkarcoló tornyok védik. A „középkori Manhattant" megszálló turistacsoportokat fogadó éttermek és szuvenír boltok sokasága idővel fárasztó lehet. Érdemes szezonon kívül, illetve este érkezni.

Következő célpontja legyen Montalcino (Sienától 40 km délre), mely nemcsak szép, de Taljánföld legfinomabb vörösborainak is otthona egyben. Az itt termő „Brunello” szőlőből érlelt borok Brunello di Montalcino (gondoljon édes gyümölcsökre száraz vanilíával) és Rosso di Montalcino néven ismertek. Szintén kihagyhatatlan a Moscadello, a fehér desszertbor. Jó néhány kereskedésben megízlelheti a híres nedüket, a vinotékák szerencsére egymást érik a városka szűk utcáin. Ajánljuk az Enoteca La Fortezza-t, ahol bora mellé harapnivalóval is várják prosciutto, szalámi és sós pecorino sajt formájában. A kóstolás költséges lehet a jobb évjáratok esetében, lassan, de biztosan haladjon, hogy megtalálja az igazit.

Montepulciano kiváló bortermelése mellett egy másik vörös folyadékról is elhíresült az utóbbi években. A meredek dombtetőn ülő városka tökéletes helyszínnek bizonyult a vérszívó mozifenomén, az Alkonyat Újhold részének forgatásához. Számítson fiatal lányok csapataira a városháza óratornya előtt.

Pihenő a forrásoknál, ahol gondtalanul felfrissülhet

A toszkán vidék bebarangolásának végeztével semmi nem moshatja le az út porát úgy, mint egy hosszas lubickolás egy természetesen feltörő, meleg vizű forrásban. Sokat közülük kiköveztek és belépődíjas gyógyfürdővé alakítottak. A természet vadromantikája nagyobb élmény, ráadásul ingyen van. A sziklás, göröngyös földből meleg gőz tör fel egy csinosan csobogó patak felett, ahol szabadon frissülhet! Sienától 20 percre Grosseto felé, a Farma folyó partján találja Bagni di Petriolo vizeit, melyet az ókori rómaiak és a Medici család is élveztek. A helyiek agyagból és termálvízből kevert sárpakolással szépülnek. Egy jó tanács: ne a kedvenc fürdőruhájában induljon neki, ugyanis a víz kénes, gyógyhatású.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.