BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak uniós pénz segíthet a hazai turizmuson

Hosszadalmas előkészítés után elkészült a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció tervezete. „Ha sikerül megragadni a lehetőségeket, a következő években a turizmus lehet a magyar gazdaság egyik legfontosabb húzóágazata a feldolgozóipar és a mezőgazdaság-élelmiszeripar mellett” – közölte tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlament szakbizottságának ülésén.

A koncepció egyébként már a kormányon belüli szakértői körben van, és két hét múlva a tervek szerint a bizottság és a szakma is megismerheti. Az erre épülő új turizmustörvény tavaszra születhet meg, amit korábban már visszadobott a kormány. Az új turisztikai koncepcióban elsősorban vissza nem térítendő európai uniós forrásokból finanszírozható fejlesztésekben kell gondolkodni. „Bár a turizmust és vendéglátást terhelő 27 százalékos áfa valóban a legmagasabb Európában, lehet, hogy mégsem azt, hanem inkább az élőmunka terheit kellene csökkenteni” – fejtette ki Matolcsy György. Kiemelte: még ebben a hétéves uniós költségvetési ciklusban is jelentős összegek vannak turisztikai fejlesztésekre, a következő hónapokban még összesen 60 milliárd forint kiemelt (egyenként 1 milliárd forint feletti) turisztikai fejlesztésről lehet dönteni. Ősszel áttekintik a SZÉP-kártya szabályozását, mert rekreációra kevesen vették igénybe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.