BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helyt állunk a versenyben?

Idővel majd kiderül, hogy jogos volt-e az ünneplés, de tegnap elkészült a nemzeti turizmus koncepció és átadták Győr új luxusszállodáját is.

Két-három éves csúszással, de egy négycsillagos, 3,5 milliárd forintból megépült hotel átadásával lezárult a QUAESTOR-csoport több mint 30 milliárdos ingatlanfejlesztése, az ETO Park projekt Győrben – hangzott el a szálloda tegnapi avatóünnepségén. Tarsoly Csaba, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója az eseményen arról beszélt: az ETO Park Hotel kilencven embernek ad munkát, ezzel félezer közelébe emelkedett a komplexumban dolgozók száma. A 103 szobás szálloda hiánypótló lehet a régióban, mert a környékén sehol nincs ekkora konferencia kapacitást biztosító ház.

Ugyanakkor mindenképpen kockázatosnak tűnik az átadás időzítése, hiszen a Szallas.hu éppen hétfőn közölte, hogy Győr kikerült a top 10 legnépszerűbb hazai célpont közül. Szintén figyelemre méltó adat, hogy a Magyar Kongresszusi Igazgatóságtól származó információink szerint 2012 első fél évében összesen csak 121 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon, amelyeken több mint 35 ezren vettek részt. Tavaly pedig összesen 602 nemzetközi konferencia volt 125 ezer vendéggel.

A régió elsősorban az osztrák turisták körében népszerű, és a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete által frissen elkészített piaci előrejelzése szerint Magyarország előreláthatólag megőrzi dobogós helyét, mint az osztrákok rövid távú szabadságolásának célpontja. „Az osztrák beutazó turizmusra az idei főszezonban is ösztönzőleg hatott a forint-euró kedvező árfolyama, az euró erős magyarországi vásárlóértéke. Ugyanakkor a kedvezőtlen nemzetközi környezet miatt az osztrák háztartások fogyasztásának visszafogása, a második, harmadik szabadságok esetleges kiesése kedvezőtlenül hathat az idei osztrák beutazó forgalmunkra” – közölte lapunkkal a turisztikai marketingcég.

Szintén jó hír a szakmának, hogy a kormányzat elkészítette a nemzeti turizmus koncepciót, amely a turizmusról és vendéglátásról szóló új törvény alapját képezi. Az új törvény várhatóan tavasszal megszületik, addig az érintett szervezetekkel egyeztetni fogják. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint Magyarország jól helyt tud állni a kiélesedett nemzetközi turisztikai versenyben akkor, ha a tradicionális erős szektorokra helyezik a hangsúlyt, például az egészségturizmusra, a hagyományos vonzerők, illetve Budapest mellett az egyéb turisztikai régiók támogatására. Kifejtette, a legfontosabb belföldi konjunktúranövelő intézkedés a vendéglátás és turizmus számára a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) rendszer bevezetése, amely kifejezetten sikeresen működik, 17500 munkaadó 716 ezer munkavállalónak adott SZÉP-kártyát, amelyre 52 milliárd forintot töltöttek fel, s ebből 26 milliárd forintot már el is költöttek augusztus végéig.

Fontos változás lesz, hogy a helyi adóról szóló törvénybe beépül egy új szabály az idegenforgalmi adó megfizetésével kapcsolatban. Eszerint az adót a külföldi vendégek a jövőben nem csak forintban fizethetik majd meg. Az adót beszedők viszont továbbra is forintban fizetnek az önkormányzati adóhatóságnak, ezért a törvényjavaslat arról is rendelkezik, milyen árfolyamot kell majd alkalmazni. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége korábban azt nehezményezte, hogy az ágazat 27 százalékos áfát fizet. Szerintük az alacsonyabb áfakulcs nagyobb forgalmat generálna, így az államot nem érné veszteség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.