BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A könnyített SZÉP kártya segíthet a falusi turizmuson

Már 2008 óta folyamatosan romlik a falusi turizmus helyzete, mára harmadára esett vissza a hazai vendégforgalom. Adókedvezmény nélkül nincs fejlődés?

Az utóbbi években több „csapás” is érte a falusi turizmust, ami nem múlt el nyom nélkül: a férőhelyek és vendéglátók száma jelentős csökkent, a korábbi közel 800 ezres vendégéjszaka után most csupán 300 ezer vendégéjszakás forgalmat tud felmutatni az ágazat. Ennek oka egyrészt a beszűkült piac, másrészt a szigorúbb szabályozás is. „Visszajelzések alapján kis mértékben talán sikerül javítani a 2011-es eredményeken, de a 2008-as szinttől nagyon messze vagyunk” – mondta lapunknak Horváth Balázs.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség (Fatosz) irodavezetője hozzátette: a legnépszerűbb régió változatlanul Észak-Magyarország, a Tisza-tó, Dél-Dunántúl és az Őrség. Ugyanakkor szerinte jelenleg eltérően értelmezik és alkalmazzák a megyékben a falusi turizmus fogalmait, ezért szükséges volna az alapfogalmak, köztük a falusi szálláshely, a falusi vendégasztal, a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység meghatározása.

Ez az ágazat – amely a vidékfejlesztés egyik kulcsfontosságú eleme, hiszen piacot nyújt a helyi termelők számára, elősegíti a hagyományápolást és a vidéki emberek számára jövedelemkiegészítést nyújt – a korábbi években a hazai turizmus egyik sikerágának számított.

További részletek a Világgazdaság keddi számában

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.