BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony előtt a mesevárosban

Mozart minden mennyiségben – de nem csak az! Mesés karácsonyi vásár, remek ételek és italok, teljesen autómentes utcák, jó bárok és hajnalig tartó bulik ugyanúgy csábítanak Salzburgba, a Salzach folyó partján elterülő barokk mesevárosba

Közeleg a karácsony, és biztosan ön is vágyik valami nagyon meghitt, vásárlós-készülődős, lazítós kis utazásra a maratoni ünnepi szezon előtt. A megoldás itt van a közelben: Salzburg igazi kis ékszerdoboz, amely azonban egyáltalán nem halott kirakatváros. Szolgáltatásaiban, minőségben megbízhatóan osztrák, és nagyon jó helyszíne lehet egy hétvégi vagy néhánynapos kiruccanásnak.

Kezdje látogatását egy óvárosi sétával a Salzach bal oldalán, a Mönchsberg dombjának lábánál. A középkori, karcsú házakkal tűzdelt, tekervényes sétálóutcák rejtik a legtöbb látnivalót. A Getreidegassén mindjárt bele is futhat Mozart szülőházába a 9-es szám alatt. A háromemeletes ház rengeteg fanatikust vonz, a világ egyik leglátogatottabb múzeuma. Mindenről, ami Mozart, tájékozódjon a www.mozarteum.at oldalon. A Getreidegasse vásárlás szempontjából is izgalmas, szuvenírt, és top boltokat (különös figyelem jár a Christmas in Salzburg és az Easter in Salzburg boltoknak a Judengassén) is talál díszes cégérei alatt.

A belváros szíve a Residenzplatz, impozáns barokk szökőkúttal a közepén. A tér nyugati oldalán áll a Residenz, az 1619-ben befejezett érseki palota. Imádni fogja a Kaisersaal (császári terem) és a Rittersaal (lovagi terem, a város egyik legelitebb koncertterme) fényűzését, Rottmayr és Altomonte freskóit. A harmadik emeleten találja a Residenzgalerie-t a hercegi képgyűjteménnyel, köztük Rembrandt és Rubens mesterműveivel. Mozart is sokat vendégeskedett a palotában: tizennégy évesen elsőhegedűsként vezette az udvari zenekart. A Residenz szomszédságában fekvő Domplatz boltívei fogják közre az égbenyúló Dóm három bronzkapuját, melyek a hitet, a reményt és a könyörületet szimbolizálják (a belépés ingyenes). Az első, 774-ben épített katedrális helyén áll a mai változat 1628-ból, melyet világháborús bombasérülései után 1959-ben, harmadszorra is felszenteltek. Ajánlott egy vasárnapi mise reggel tízkor, a világon egyedülálló módon itt ugyanis egyszerre öt orgonán játszanak, ami garantáltan kiűzi az álmot szeméből.

A közeli Mozartplatzon a reneszánsz stílusú Neue Residenz ad otthont a Salzburg és a Panorama Múzeumoknak. Beleáshatja magát a város történelmébe, ritkaságszámba menő panorámafestményeket élvezhet, sőt, itt található a Franz Gruber-szerezte „Csendes éj” eredeti kottája.

Sétáljon tovább a Hohensalzburg felé, és vegye be a várat. A Residenzplatz mentén, a domb irányába megindulva nézzen be a díszes Szent Péter templomba (a belépés ingyenes). A szintén 900 éves pékségben (Stiftsbäckerei) vehet elemózsiát a fellegvári kirándulásra. Hohensalzburg várába negyedórás meredek gyalogúttal, illetve siklóval juthat fel 542 méter magasba A kilátóban ne felejtsen el fényképezni, majd lépcsőzzön fel az 1077-ben épült várba, mely Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye.

A Salzbach jobb oldalán húzódik az újabb városrész a Kapuzinerberg alatt. A 16. századi Steingasse és a Linzer Gasse éttermei, üzletei, bárjai között több osztrákkal fog találkozni, mint turistával. A Schwartzstrassén található Lanzban hagyományos nappali és esti viseletekre tehet szert, a Wein&Co.-ban pedig finom borokat és olaszos ízeket kóstolhat.

Salzburgi vizitjén hamar megtapasztalhatja, hogy a város gasztronómiailag is figyelemre méltó. Remek éttermek sorára bukkanhat jártában-keltében, ahol bátran próbálja ki a helyi finomságokat (melyek egy részét a közös múlt okán ön is jól ismeri). Feltétlenül megkóstolandó specialitás a Biersuppe, vagyis a sörleves, a Bierfleisch, azaz a sörben főzött, panírozott marhaszelet, a Kasnocken, vagyis a sajtos nokedli snidlinggel, pirított hagymával. Desszertnek pedig császármorzsát (amit itt Kaiserschmarrnnak neveznek) vagy a Salzburger Nockerl néven futó aranygaluskát kérjen.

Ha igazi sörkerti élményre vágyik osztrák módra, keresse fel a Die Weisse éttermet és sörfőzdét (www.die-weisse.at.) a folyó jobb partján. Itt a fenséges ízű sör mellett olyan helyi specialitásokat kóstolhat, mint a Brezn, avagy sósperec és az áfonyaszószos bécsi szelet. Az óvárosi Fesztivál-házzal szemben az olaszos ízeket kínáló, családias hangulatú Triangel várja, ahol maga II. János Pál pápa is megfordult. Meghittséget, nemzetközi konyhát és franciás könnyedséget a Purzelbaumban találja.

Talpalávalót húznak a Rockhouse-ban

Az éj leszálltával frissüljön fel a Salzach partján a Living Room rattan foteljeiben tapast falatozva, majd irány az utca túloldalán található Baboon Bar (IMBERGSTRASSE 11), ahol a '70-80-as évek zenéire rophatja hajnalig. Innen negyed óra sétára, a jobb parton találja a remek élő dzsesszt játszó Jazzit. Akkor sem kell szórakozás nélkül maradnia, ha a rockzenét kedveli, a szintén a környéken található Rockhouse-ban azt is hallgathat.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.