BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden hetedik ember jár külföldön az idén

December közepén Spanyolországban, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) otthonában ünneplik majd meg azt a pillanatot, amikor megérkezik valahova a világ 1 milliárdodik turistája.

A szervezet jelentéséből kiderült: tavaly 990 millióan keltek útra turisztikai célokból 1,2 ezer milliárd dolláros bevételt generálva. Négyszázalékos növekedéssel számolva idén már 1,03 milliárd turistával lehet kalkulálni világszerte. Minden hetedik ember jár tehát külföldön az idén.

„A pénzügyi-gazdasági válság miatt 2012-ben látványosan esett a Kínába látogató európaiak aránya, és ugyanez tapasztalható Thaiföld, Indonézia, India, s Közép- és Dél-Amerika esetében is. Az egzotikus úti célok helyett az európaiak ugyanis inkább saját kontinensüket – például az éves szinten 58 millió látogatóra számító Spanyolországot – részesítették előnyben” – fogalmazott Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára.

A globális előrejelzés szerint 2030-ban 1,8 milliárd nemzetközi turistaérkezés várható a világban, s megfordultnak a jelenlegi arányok: a fejlődő gazdaságok turistaforgalma meghaladja a fejlett gazdaságokét.
A Magyar Turizmus Zrt.-től úgy tudjuk, hogy jelenleg még Franciaország fogadja a világon a legtöbb turistát (81,4 millió fővel vezet az USA előtt).

A legtöbbet ugyanakkor továbbra is a németek költenek a világon turisztikai céllal. Ez nem csoda, hiszen Németország lakosságának évente átlagosan 80 százaléka utazik, míg például az 1,3 milliárdos kínai lakosságnak csupán 4 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.