BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segített a hosszú hétvége

Októberben 6,6 százalékkal több vendég 9,1 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban

Főleg a budapesti városlátogatások és a gyógyszállodák (leginkább Hévíz) forgalmának köszönhetően idén is jól alakult az októberi forgalom. Az is sokat lendített az ágazaton, hogy október 23-a keddre esett, így a négynapos hétvégén megint megteltek a szállások. Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A szállodai vendégforgalom 9,6 százalékkal élénkült, melyben változatlanul a négycsillagos házak szerepe volt jelentős. A 335 ezer belföldi vendég 770 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, ami a teljes vendégforgalom 44 százalékának felelt meg. A belföldi vendégek száma 4,9, az eltöltött éjszakáké pedig 9,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Októberben 378 ezer külföldi vendég 984 ezer éjszakát töltött el a szálláshelyeken, a számuk 8,2, az eltöltött éjszakáké 9 százalékkal emelkedett tavaly októberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért forgalom 56, a szállásdíjbevétel 69 százaléka származott külföldiektől. Ausztriából, az Egyesült Államokból, Csehországból és Spanyolországból kevesebb turista érkezett, jó hír viszont, hogy például német, orosz és olasz vendég több jött, mint tavaly. A szálláshelyek 25,4 milliárd forint bruttó árbevételt, ezen belül 14,6 milliárd forint szállásdíjbevételt értek el. A belföldi vendégek 960 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával.

A Magyar Turizmus Zrt. által nemrég szervezett beszélgetésen egyebek mellett abban is egyetértett a szakma, hogy bár változatlanul akadnak olyan európai nagyvárosok, ahonnan a Malév leállása óta nem lehet közvetlenül Budapestre repülni, Magyarország továbbra is viszonylag jól megközelíthető nem csak fapados, hanem hagyományos légitársaságokkal is. A konferenciaturizmus – és összességében a külföldi vendégforgalom is – döntően a fővárosra koncentrálódik, az átlagos szállodai szobaárak mégis jóval alacsonyabbak, mint a régió más országaiban. Jelenleg 100-120 euró (30 ezer forint) körül kínálnak szobát egy éjszakára egy ötcsillagos budapesti szállodában, ami rendkívül olcsónak számít.

A hazai szállodaipar mintha nem akarna tudomást venni a gazdasági válságról: évek óta a keresletet meghaladó a kapacitásbővülése. Ennek nem is lehet más az eredménye, mint szerény jövedelmezőség, hitel-visszafizetési problémák, olcsó szobaárak és tragikus foglaltsági adatok. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 52,4 százalékos volt októberben. Így minimum kockázatosnak nevezhető, hogy Budapest belvárosában, Hotel Nemzeti Budapest néven kedden nyitja meg első hazai MGallery szállodáját az Accor Csoport. A négycsillagos szálloda újabb 80 szobával bővíti majd a fővárosi kínálatot. Négy régióban, Észak-Magyarországon, Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön pedig nemrég hirdették ki az üzleti célú szálláshelyek fejlesztése pályázatok nyerteseit. Összesen 11 milliárd forintot osztottak szét (Makó és Debrecen jól járt), a jelentkezések ennek a tízszeresét tették ki.

Sokan kapnak akciós ajánlatot

December végéig lehet beváltani az üdülési csekkeket, és elkölteni a SZÉP-kártyákra tavaly jóváírt összegeket, ezért – hogy ezek, a belföldi utazásra fordítható keretek ne vesszenek el – a Magyar Turizmus Zrt. most közvetlenül a Nemzeti Turisztikai Adatbázisban regisztrált turisztikai szolgáltatókhoz fordult, s kérte a szolgáltatókat: vegyék fel a kapcsolatot a vendégkörükkel és speciális ajánlatokkal, akciókkal csábítsák őket az üdülési csekkek és a SZÉP-kártyás pénzek idei felhasználására. A kártyákra 2011-ben feltöltött összegből még 348,6 millió forint van a számlákon. A Nemzeti Üdülési Szolgálat szerint jelenleg még mintegy 1,3 milliárd forint értékben közel 480 ezer darab üdülési csekk van forgalomban.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.