BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dinamikus növekedést tervez idén is az Apcom

Gyors növekedést tervez az idén is az Apcom Hungary Kft., a vállalatnál 30 százalékos forgalom bővüléssel számolnak – mondta el Szeidl Tibor, a cég ügyvezető igazgatója. Az ezen a néven 2011. májusa óta tevékenykedő, it-nagykereskedő társaság a múlt évben 6,9 milliárd forintos forgalmat ért el, míg 2011-ben 2,3 milliárd forintosat. A tavalyi forgalom alapján az Apcom a meghatározó hazai it-disztribútorok között van, a 4-6. legnagyobb szereplője a piacnak.

A Midis Grouphoz tartozó társaság vezetőjének várakozásai szerint az idei forgalomnövekedés jelentős része az új ügyfeleknek lesz köszönhető. Szeidl Tibor közölte azt is, hogy az új partnerek várhatóan nem az otthoni felhasználásra szánt elektronikai termékek gyártói közül kerülnek majd ki, hanem az üzleti felhasználásra alkalmas eszközök és szoftverek készítői lesznek.

Az informatikai eszközök és megoldások nagykereskedelmével foglalkozó, a hazai piacon főként az Apple-termékek és azok kiegészítőjének disztribútoraként ismert vállalat vezetőjének közlése szerint jelentős kihívásokkal néznek szembe a szegmens hazai szereplői. A gyártók az ingadozó kereslet és a csökkenő erőforrások következtében folyamatosan leépítik márkaképviseleteiket és egyre több, összetettebb feladatot bíznak saját disztribútoraikra. A jelenleg ismert disztribúciós modellek azonban már nem minden gyártó esetében képesek hatékonyan támogatni az átalakult vállalati igényeket, ezért olyan új formára van szükség, amely a termelőket és viszonteladókat egyaránt teljes körűen segíteni tudja – fejtette ki Szeidl Tibor.

Szeidl Tibor elmondása szerint az Apcomnál a dedikált-disztribúció modell bevezetésével reagálnak a kihívásokra. A konstrukció lényege, hogy a gyártó kerül fókuszba, így a nagykereskedő arra törekszik, hogy hatékonyan támogassa a kis létszámú gyártói képviseleteket, sőt akár önálló képviseleti szerepet is betölthet. Emellett egy-egy projekt maximális figyelmet kaphat, egy márkára egész dedikált csapat jut. Sőt, logisztikai, technikai és oktatási támogatást is kínálhatnak. A klasszikus értéknövelt szolgáltatásokon túl az Apcom által választott modell további fontos eleme, hogy a nagykereskedő a gyártó partnerek, és a kiterjedt és jól működő viszonteladói hálózat mellett végfelhasználói kapcsolatokkal és tapasztalatokkal is rendelkezik, és szükség esetén akár a gyártó kommunikációs feladatait is ellátja.

Mobil-támogatás az it-piacnak

Az IDC adatai szerint tavaly mintegy 5 százalékkal nőtt a hazai it-piaci költés, az idén pedig várhatóan 3 százalékos lesz a bővülés. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a tavalyi növekedésben meghatározó szerepet játszott az okostelefonok és tabletek iránti fokozott érdeklődés, aminek köszönhetően 2012-ben 10 százalékkal bővült a hardverértékesítés. Az IT szolgáltatásoknál ugyanakkor 3, szoftvereladásoknál 4 százalékos csökkenést mértek. A kormányzati költések harmadára estek Magyarországon, 2007 óta ez a legnagyobb visszaesés a Közép-Kelet-Európában.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.