BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezermilliárdokat hozott tavaly a magyar IKT-szektor

STATISZTIKA Az informatikai és távközlési ágazatban tevékenykedő társas vállalkozások 2310,2 milliárd forintos összbevételt értek el 2011-ben az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetségének (IVSZ) közlése szerint. Az it és távközlési berendezéseket gyártó társaságok adataival kiegészítve a szektor szereplőinek bevétele 7066,5 milliárd forint volt, ami az összes adózó árbevételének 10 százaléka volt 2011-ben.

A hazai IKT (informatika és távközlés) ágazatban 20064 társas vállalkozás működik, a szegmens adózói – az informatikai és távközlési berendezéseket készítő cégek nélkül – több mint 80 ezer főt foglalkoztattak. A fő tevékenysége alapján ebben a szektorban tevékenykedő adózók nettó SZJA pénzforgalma 2011-ben 71,0 milliárd, 2012-ben pedig 70,7 milliárd forint volt. Ez a költségvetési személyi jövedelemadó bevétel 5,1 illetve 4,7 százalékát adta, ami azt jelenti, hogy az IKT ágazat – az informatikai és távközlési berendezéseket gyártó vállalatok nélkül - egy főre eső SZJA befizetése háromszorosa volt 2011-ben a nemzetgazdasági átlagnak.

Az IVSZ elemzése szerint megfelelő fejlesztéspolitikai és exportprogram segítségével a jelenleg 180 milliárd forintos magyar szoftverexport piac öt év alatt megduplázható lenne. Sőt, a szervezet álláspontja szerint 2025-ig a teljes IKT szektor duplázhatna. Az IVSZ a hivatalos adatforrások hiánya miatt a NAV-val kötött stratégiai megállapodás keretében és saját adatgyűjtés révén teremtette meg annak lehetőségét, hogy évente átfogó képet adhasson az informatikai és távközlési szektor helyzetéről. Az ágazat előző évre vonatkozó növekedési indexét a jövőben az IVSZ, a KSH, a NAV és az oktatásért felelős minisztérium adatai alapján adják ki az utolsó negyedévében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.