BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így nőhet 180 milliárddal az export

Megduplázná a magyar szoftverexportot az IVSZ, ehhez azonban tízezerrel több informatikai végzettségű mérnökre lenne szükség. A szervezet stratégiai együttműködésre kéri a kormányt.

Tízezer új munkahely létrehozásával 5 éven belül a jelenlegi 180 milliárd forint duplájára lehetne növelni a magyar szoftverexportot az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint. Laufer Tamás, a szervezet elnöke mai sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy ennek egyik alapfeltétele az IKT (infokommunikációs technológia) végzettségű mérnökök képzésének növelése évente kétezer fővel. Hozzátette azt is, hogy nem csak a felsőoktatásban, de már a közoktatásban is érdemes lenne elindítani a folyamatot, a természettudományos oktatás helyzetének javításával. A szoftverexport sikeres növelésének fontos eleme lehet a szakképzés és a felnőttképzés megfelelő átalakítása is. A piaci igények és a képzési tartalmak összehangolásában az IVSZ mentorként venne részt.

A szervezet elnöke visszaállítaná a 2011-ben megszüntetett adókedvezményt is, amely lehetőséget adott arra, hogy a vállalatok leírják társasági adóalapjukból a szoftverfejlesztés költségeit. Emellett a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban kiemelten kellene támogatni az IKT eszközök használatával megvalósuló innovációkat. Laufer Tamás jelezte azt is, hogy a magyar kormány stratégiai megállapodás keretében hatékonyan ösztönözhetné a szoftverexport növekedését.

Magyarországon jelenleg több mint ötven cég – többségük hazai kis- és középvállalat – rendelkezik éves szinten 100 millió forintot meghaladó szoftverexport-árbevétellel – közölte Vityi Péter, az IVSZ szakértője. Közülük 7 multinacionális vállalat, 7 külföldi tulajdonos által felvásárolt magyar cég és 37 magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A szolgáltatásexportban a nemzetközi cégek dominálnak, ugyanakkor a szoftverexportban a magyar tulajdonú társaságok a meghatározók.

A teljes hazai IKT szektorban mintegy 20 ezer vállalkozás tevékenykedik, ezek a cégek 80 ezer embernek adnak munkalehetőséget. A vállalatok több mint fele nagyon kicsi, mikrocég. Az IKT szegmens a magyar gazdaság egyik legnagyobb hozzáadott értéket teremtő ágazata. Közel 10 milliárd eurós nettó árbevétel mellett több mint egymilliárd eurónyi adót fizet be az állami költségvetésbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.