BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még az idén befejezné a digitális átállást az NMHH

Október végéig két ütemben valósul meg a digitális átállás Magyarországon. Az első ütemben július 31-én a Budapest Kab-hegy, Szentes, Győr, Szeged vonalon elhelyezkedő adótornyokat hangolják át, ez az ország középső és nyugati területeit érinti. A második ütemben október 31-én kapcsolják le a többi analóg adót, ez pedig az észak-keleti országrészt és a Dunántúl déli részét érinti – jelentette be Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója

A barcsi kistérségben tavaly novemberben kapcsolták le az analóg sugárzást és kapcsolták fel a digitális adást. „A digitális átállás folyamata megközelítőleg 6–8 milliárd forintba kerül. Ez többek között tartalmazza az átállás technológiai hátterének kialakítását, a lakossági tájékoztatást, illetve a lakossági igények felmérést és a jogosultak set-top-box-szal történő ellátást is. A szükséges pénzügyi hátteret a hatóság az elmúlt években alatt gyűjtötte össze a saját bevételeiből, így áttételesen a piaci szereplők finanszírozzák a digitális átállás költségeit” – közölte a NMHH. Konkrétan az Inter Media Group Kft.-vel kötöttek egy 1,9 milliárd forintos keretszerződést a kommunikációs feladatok elvégzésére, valamint a Nézőpont Intézet tulajdonában lévő Kutatópont Kft.-vel a digitális átálláshoz kapcsolódó országos piacfelmérés harmadik ütemének lebonyolítására egy 31 millió forintos megállapodást. A set-top boxok beszerzése és beszerelése szintén nagy tétel, de ennek pontos összege még nem ismert.

Az átállás azokat érinti, akik hagyományos tető- vagy szobaantennával tévéznek. Ők jelenleg, előfizetési díj nélkül, csak három földfelszíni sugárzású csatornát fognak. Nekik vagy set-top boxot kell beszerezniük, amelyet a hagyományos tévékészülékekhez is lehet csatlakoztatni, vagy dönthetnek úgy is, hogy új tévékészüléket vásárolnak, amely már tartalmazza a jelátalakítót.

Az átállásban nem érintettek azok, akik jelenleg előfizetéses tévészolgáltatást vesznek igénybe. Mintegy 500 ezer háztartás televíziózik hagyományosan, az NMHH 50-100 ezerre becsüli ebből a szociálisan rászorulók számát.

A jogosult kör pontos meghatározására tegnap felmérés indult 1500 településen a KSH segítségével. Egy főre körülbelül 25 ezer forintos költséggel kell számolni. A digitális átállással felszabaduló 800 megahertzes sávot átadják majd a mobilszolgáltatás céljára. Európában elsőként Hollandiában zajlott le a digitális átállás, majd Finnország és Svédország következett. Idén pedig többek között Csehország, Litvánia és Szlovákia is búcsút int az analóg műsorszórásnak.

Hollandiában már hét éve megcsinálták

2006 Hollandia

2007 Finnország, Svédország

2009 Németország, Dánia

2010 Belgium, Spanyolország, Lettország, Észtország, Szlovénia, Luxemburg, Horvátország

2011 Ausztria, Ciprus, Málta, Franciaország

2012 Szerbia, Portugália, Csehország, Olaszország, Írország, Litvánia, Nagy-Britannia, Szlovákia

2013 Bulgária, Lengyelország, Magyarország

2014 Románia, Ukrajna

2007 Finnország, Svédország

2009 Németország, Dánia

2010 Belgium, Spanyolország, Lettország, Észtország, Szlovénia, Luxemburg, Horvátország

2011 Ausztria, Ciprus, Málta, Franciaország

2012 Szerbia, Portugália, Csehország, Olaszország, Írország, Litvánia, Nagy-Britannia, Szlovákia

2013 Bulgária, Lengyelország, Magyarország

2014 Románia, Ukrajna-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.